sobota 4. května 2024

Průmyslová produkce klesá. Snižuje se i počet zaměstnanců

Průmyslová produkce v Česku v listopadu meziročně klesla o 2,7 procent.

dělník

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

V listopadu průmyslová produkce v Česku meziročně poklesla o 2,7 procent a meziměsíčně o 1,4 procent. „Mírný růst ve výrobě motorových vozidel a některých navazujících oborech nezvládl vykompenzovat pokles většiny odvětví, zejména výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích vzrostla meziročně o 0,2 procenta, přičemž zahraniční zakázky rostly o 0,8 procent, zatímco tuzemské zakázky klesly o 0,9 procent. V průmyslu došlo také k meziročnímu poklesu evidenčního počtu zaměstnanců o 2,3 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 4,3 procent.

Podle dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) průmyslová produkce v říjnu v EU meziročně klesla o 5,5 procent. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 34 procent) a Estonsko (o 12,2 procent). Německý průmysl klesl o 3,9 procent. Naopak nejvíce vzrostl řecký průmysl (o 10,8 procent) a dánský průmysl (o 6,9 procent).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou