Průmysl v květnu klesal. Snížila se výroba aut

Průmyslová produkce v Česku v květnu meziročně klesla o 3,2 procenta, což je zrychlení oproti dubnovému poklesu o 0,4procetního bodu.

výroba aut

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Největší vliv na pokles měla nižší výroba motorových vozidel. V meziměsíčním srovnání průmyslová produkce klesla o 2,2 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se kromě výroby vozidel snížila i produkce strojů a zařízení, zejména zemědělských strojů a průmyslových chladicích zařízení. Naopak se dařilo výrobě počítačů, elektronických a optických zařízení a oživení zaznamenal i potravinářský průmysl a výroba nápojů. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a klimatizovaného vzduchu vzrostla meziročně o sedm procent.

Meziročně se v květnu snížila výroba motorových vozidel o sedm procent a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení dokonce o čtvrtinu, což ovlivnila vysoká srovnávací základna z minulého roku. Pokles o deset procent byl zaznamenán i ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu meziročně snížil o dvě procenta, což odráží pokles aktivit v některých odvětvích průmyslu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou

zemědělství
Ekonomika

V Česku klesá počet farem. Roste rostlinná výroba

stárnutí
Domácí

Naděje na dožití v Česku roste

koruna česká
Ekonomika

Česká ekonomika roste. HDP poskočilo o 0,4 procenta