sobota 21. září 2024

Průměrný dluh Čechů roste

V letošním roce jde průměrně o částku 35 tisíc korun, loni to bylo o šest tisíc méně. Častěji a více si půjčují muži, nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Čísla vyplývají z pravidelných analýz společnosti KRUK. Řada lidí má problém se z dluhové pasti dostat a dluhy řeší dalšími půjčkami. I proto proběhne v listopadu v České republice už 12. ročník Dne bez dluhů. Lidé, kteří se potýkají se splácením a potřebují poradit, mohou celý měsíc využít bezplatnou linku 800 700 880 nebo zavítat na webové stránky nasedluhy.cz. Současně mohou zdarma požádat o výpis z Centrální evidence exekucí. Organizátorem Dne bez dluhů je společnost KRUK Česká a Slovenská republika.

„Současnou nejčastější příčinou nesplácení závazků je ztráta zaměstnání a vysoké splátky úvěrů, což spolu úzce souvisí. Právě těmto lidem se snažíme pomoci,“ vysvětluje ředitelka společnosti Jaroslava Palendalová. Pomocnou ruku podává i Úřad práce. Jeho specialisté klientům pomáhají posílit finanční gramotnost. Ta je součástí řady projektů určených skupinám uchazečů o zaměstnání. V jejich rámci se lidé naučí, jak optimálně hospodařit s penězi bez toho, aby dluhy řešili nevýhodnými půjčkami.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: KRUK ČR

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené