Rodina se dvěma dětmi ročně vyhodí potraviny za 14 076 korun. Ukázal to společný výzkum Vysoké školy ekonomické v Praze, Mendelovy univerzity v Brně a spolku Zachraň jídlo.
Výzkumu předcházely tři roky zkoumání odpadků. „Komunální odpad ze sídliště dává nejpřesnější údaje o množství skutečně vyplýtvaných potravin. Zjistili jsme, že jedna osoba za rok vyhodí 53 kilogramů potravin po odečtení nevyhnutelného odpadu, jako jsou například skořápky a kosti,” uvádí Lucie Veselá z Mendelovy univerzity v Brně.
“Mysleli jsme i na složení potravin. Těmi dražšími se totiž plýtvá méně, rychle se kazícími zase více. Díky kvalifikovanému odhadu bylo možno ve výpočtu zohlednit také potraviny, které vyléváme do dřezu či toalety,” vysvětluje Veronika Mokrejšová z Vysoké školy ekonomické v Praze.