Průměrná cena bytů překročila sto tisíc korun za metr čtvereční

Ceny bytů v Česku rostou. V Plzeňském a Pardubickém kraji o 13 procent.

panelák

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Na českém trhu s nemovitostmi pokračuje růst cen bytů, který v druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl průměrné ceny 101 700 korun za metr čtvereční. Oproti prvnímu kvartálu, kdy byla cena 99 300 korun, se jedná o nárůst o 2,4 procenta. Tento trend potvrzuje nejnovější žebříček Deloitte Real Index, který ukazuje, že ceny vzrostly ve 12 z 14 krajů.

Nejvyšší růst byl zaznamenán v Plzeňském kraji (o 12,8 %) a Pardubickém kraji (o 12,7 %), zatímco v Jihočeském a Karlovarském kraji došlo k mírnému poklesu. Průměrná cena bytů poprvé překročila hranici sto tisíc korun, což je důsledkem oživení trhu a zvyšující se poptávky po nemovitostech, jak vysvětluje expert na nemovitosti z Deloitte, Petr Hána.

V Praze se průměrná cena bytu vyšplhala na 132 000 korun za metr čtvereční, což představuje nárůst o 5,7 procenta. Nejrychlejší zdražení bylo zaznamenáno v městské části Praha 7 (o 14 %), zatímco Praha 1 zažila pokles cen o 12 procent. Na pozadí tohoto trendu je však problém s nedostatečnou výstavbou nových bytů, který by mohl ovlivnit trh i v budoucnu.

Autor: Šimon Mitro

Související

241009_Centrum_9096
Domácí

Centrum duševního zdraví pomůže ženám v těhotenství a po porodu

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost stoupá ke čtyřem procentům

Vizualizace horní čísti Václavského náměstí s tramvajemi.
Domácí

Praha představí veřejnosti novou tvář Václaváku

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí