sobota 18. května 2024

Průlomový objev. Vědci spočítali stáří písečné duny

Zrnka písku se na ní začala shromažďovat už před tisíci lety. Vědci vůbec poprvé spočítali stáří jedné z největších písečných dun na světě.

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA1L3BkMTktMy0yMTAyMWEuanBn

Ilustrační foto
Zdroj: pxhere.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pxhere.com

Duna Lala Lallia v berberském jazyce Nejvyšší posvátný bod, v marockém písečném moři Erg Chebbi vznikla před 13 tisíci lety. Zjistili to britští vědci, kteří studují takzvané hvězdné nebo pyramidové duny. Název mají podle svého tvaru a jsou největší na světě. 

Metoda, kterou vědci stáří obrovského písčitého kolosu určili, se nazývá luminiscenční datování. To analyzuje zachycené elektrony v křemenných zrnech a díky němu se určí, kdy naposledy na ně působilo sluneční záření nebo teplo. Museli tak posbírat zrnka písku, aniž by je vystavili světlu. Vyhrabali proto do dun jámy a zatloukli do nich kusy starých okapových trubek, aby shromáždili vzorky i z té nejspodnější vrstvy.

Podle odborníků se jedná o průlomový objev. "Tato zjištění pravděpodobně překvapí mnoho lidí, protože vidíme, jak rychle se tato obrovská duna vytvořila a že se pohybuje přes poušť rychlostí asi 50 centimetrů za rok. Tyto fantastické hvězdné duny jsou jedním z přírodních divů světa," říká autor studie Geoff Duller z univerzity v Aberystwythu.

Duna Lala Lallia prý přestala růst asi před osmi tisíci lety. Dnes je vysoká sto metrů a široká 700 metrů s paprskovitými rameny. Horní část struktury se zformovala v posledním tisíciletí.

Hvězdné duny se kromě Afriky nachází v Asii, Severní Americe a dokonce i na Marsu a na největším měsíci Saturnu, Titanu. 

Autor: Nikola Velkoborská

Související

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky