pátek 5. července 2024

Protesty ve Francii polevují. 700 lidí bylo zatčeno

Od minulého týdne dochází v několika městech ve Francii k masovým nepokojům. Výtržníci zapalují auta a rabují. Po pěti vypjatých nocích došlo zdá se ke zklidnění situace.

protesty

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Od úterý 27. června dochází ve Francii ke značným nepokojům. Výtržníci a demonstranti vyšli do ulic v souvislosti s úmrtím 17letého mladíka, kterého při dopravní prohlídce zastřelil policista ve městě Nanterre v metropolitní části Paříže. Více o incidentu se dočtete zde. Tento akt vyvolal bouřlivé nepokoje, které eskalovaly do pálení aut i státních budov a masovému rabování. Zatím bylo zatčeno minimálně 700 lidí.

K protestům dochází ve velkých městech včetně Paříže, Marseille a Lyonu. Střety mezi desetitisíci policejních důstojníků a převážně mladými muži se odehrávaly na ulicích v centru velkoměst, ale i v předměstích a menších městech.

Prezident Emmanuel Macron odsoudil smrt 17letého teenagera alžírského původu jako nepochopitelnou, a zároveň vyzval rodiče, aby převzali zodpovědnost za mladistvé, kteří se účastní nepokojů po celé zemi, často bez vědomí svých rodinných příslušníků. K ukončení nepokojů v neděli vyzvala skrze média babička zesnulého mladíka.

Situaci ve Francii okomentoval na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) následovně: „Pro násilnosti, které se odehrávají ve Francii, neexistuje omluva. Nepochybuji, že Francie situaci zvládne. Sociální problémy a nepokoje, které mohou být důsledkem nedostatečného začlenění migrantů, jsou jedním z důvodů, proč ČR odmítla povinné přijímání uprchlíků jako nefunkční model. Těm, kdo současné situace ve Francii zneužívají ke kritice migračního paktu a vykreslují apokalyptické vize konce naší civilizace, chci vzkázat, že přihřívat si politickou polívčičku nad požáry ve francouzských ulicích je zoufale ubohé.

Nepokoje ve Francii jsou snad na ústupu. Poslední necelý týden ve Francii ovšem dokumentuje nespočet videí na sociálních sítích, které skýtají neuvěřitelné výjevy. Masové rabování obchodů a hořící auta v ulicích. Požár obytné budovy ve městě Toulouse. Lidé hlídající svá auta s meči v ruce před vandaly. Či šílený výjev, kdy na ulici projíždí motorkář s motorovou pilou připevněnou lanem na motorku, kterou přeskakuje kolemjdoucí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR, Aljazeera

Související

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

19334069189_cf1a153ecd_b (1)
Zahraniční

Levici se odstoupení kandidátů vyplácí. Marine Le Pen začíná ztrácet

366003624_825078875655372_1566868359211702437_n
Zahraniční

Ve Francii se zvedá odpor proti krajní pravici. Řada kandidátů opouští boj

Kylian Mbappé na gól ze hry na Euru čeká.
Fotbal EURO 2024

Francie rozhodla utrápené utkání s Belgií šťastným gólem