sobota 4. května 2024

Protesty proti Ficově vládě na Slovensku sílí. Stojí za nimi liberální opozice

Záměr na zrušení Úřadu speciální prokuratury už poněkolikáté vyhnal Slováky do ulic. V Bratislavě se tentokrát sešlo zhruba 20 tisíc nespokojenců.

GDlLCWjWgAEFcMw

Nejmasovější účast zaznamenala Bratislava.
Zdroj: X

  • Nejmasovější účast zaznamenala Bratislava.
  • Zdroj: X

Celkem ve čtrnácti městech se včera večer sešli lidé, kteří nejsou spokojeni se současnou slovenskou vládou premiéra Roberta Fica. Na akci, kterou svolaly tři opoziční strany, tedy Progresívne Slovensko, Sloboda a solidarita a Kresťanskodemokraticke hnutie, přišly tisíce demonstrantů. Podle očekávání největší účast byla v Bratislavě, kde organizátoři hovoří o nejmasovější akci o začátku protestů na přelomu listopadu a prosince. Protestujícím totiž nejvíce vadí Ficův plán na rušení Úřadu speciální prokuratury, který během posledních dvaceti lety dohlížel na nejzávažnější kriminální případy. Ovšem v minulosti se zabýval také korupčními skandály členů strany SMER-SD, kterou vede právě Fico.

„Nenecháme si Slovensko ukrást, nenecháme si Slovensko unést z Evropy někam za Ural,“ řekl na akci předseda liberálně-demokratického hnutí Progresívne Slovensko a bývalý europoslanec Michal Šimečka. Podle něho, i podle údajů policie, na bratislavské Náměstí Slovenského národního povstání přišlo zhruba 20 tisíc nespokojenců.

Další protestující se sešli například v Košicích, Piešťanech, Spišské Nové Vsi, Nitře, Prešově, Banské Bystrici, Žilině nebo Trenčíně, kde však už účast byla nižší.

Autor: Jan Skala

Související

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

GMcG9emW8AAqBB0
Zahraniční

Nepokoje v Gruzii: Demonstranti po policii hází vajíčka, ta pálí vodními děly

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

402640611_920551449429156_2390888169682623226_n
Zahraniční

Slovenská veřejnoprávní RTVS končí. Nahradí ji jiná televize s novými lidmi