Protesty na Slovensku brojí proti zrušení speciální prokuratury

Úřad speciální prokuratury chce Ficova vláda do konce roku zrušit. Část veřejnosti a opozice se této snaze snaží zabránit pomocí protestů.

profimedia-0828916805

Foto z protestů před slovenským Úřadem vlády (12. 12. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Foto z protestů před slovenským Úřadem vlády (12. 12. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

V úterý večer se v pěti slovenských městech uskutečnily masové protesty proti vládě Roberta Fica. Největší shromáždění proběhlo v Bratislavě, kde se tisíce lidí sešly na náměstí Svobody před Úřadem vlády. Demonstranti skandovali hesla jako „Dost bylo Fica“ a „Fico do basy“. Protesty se konají pouhé dva měsíce od nástupu současné vlády do úřadu.

Demonstranti se snaží zabránit plánům Ficovy vlády, která se snaží zrušit elitní útvar prokuratury, a to již do konce letošního roku. Opozice i část veřejnosti mají obavy, že to může oslabit boj proti organizovanému zločinu a korupci. Evropská komise a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová již výrazně kritizovaly navrhované změny v trestním právu.

Protesty organizovaly opoziční strany, jako je Progresivní Slovensko, Svoboda a Solidarita a Křesťanskodemokratické hnutí. Během protestů vystoupili představitelé opozice, včetně Richarda Sulíka a Michala Šimečky, kteří zdůraznili důležitost boje za demokracii a právní stát. Opozice vyzvala k účasti na protestech, označujíc Ficovu vládu za likvidátora právního státu na Slovensku.

Autor: Šimon Mitro

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovi Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko