úterý 8. října 2024

Protest islamistů: Demonstranti házeli kameny i láhve. Byla mezi nimi i Greta

V Německu se demonstrace na podporu Palestiny vymkly kontrole a stavěly se barikády, házelo kamení či lahve. Mezi antisemity byla k vidění i Greta Thunberg.

GZV4G0sXcAAwJJc

Greta Thunberg na včerejší násilné propalestinské akci v Berlíně.
Zdroj: X

  • Greta Thunberg na včerejší násilné propalestinské akci v Berlíně.
  • Zdroj: X

Včerejší večer a noc na dnešek byly kvůli výročí vpádu Hamásu do Izraele, v mnoha evropských městech dějištěm demonstrací. V Praze, kde několik stovek lidí vyjadřovalo podporu Izraeli, se demonstrace obešla bez vypjatějších emocí, jinde takový klid nebyl. V německém hlavním městě Berlíně se naopak sešli podporovatelé Palestiny, zejména z tamní silné blízkovýchodní menšiny, ovšem jejich akce měla k pokojnému vyjádření názoru daleko.

V čtvrti Neukölln, které je poslední měsíce centrem antisemitských nálad, zejména kvůli migrantům se Sýrie, Iráku či Afghánistánu, se demonstranti dostali do střetu s policií, když v ulicích města začali stavět barikády, z nichž na muže zákona házeli zapálenou zábavní pyrotechniku a kameny.

Policie zasahovala proti rozvášněným protiizraelským demonstrantům v další berlínské čtvrti Kreuzberg. Mezi danem, která po policistech házel láhve, byla i švédská aktivistka Greta Thunberg, která byla o uplynulém víkendu zatčena na klimatické protestní akci v Bruselu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí

profimedia-0916835318
Zahraniční

V Drážďanech začala demolice mostu Carolabrücke

GZJwXkEXgAAFwVp
Zahraniční

Gretu Thunberg znovu sebrali. Tentokrát na demonstraci proti uhlí v Bruselu

profimedia-0917322907
Zahraniční

Od začátku války na Blízkém východě uplynul rok. Ke konci však nespěje