neděle 12. května 2024

Protest číslo tři. Proti Ficovi vyšly do ulic znovu tisíce lidí

Lidé v Bratislavě i jiných slovenských městech znovu protestovali proti rozhodnutí kabinetu Roberta Fica zrušit Úřad speciální prokuratury. Akci svolalo ve volbách poražené hnutí Progresívne Slovensko.

GBuxNXuXQAEcZkk

Dav lidí v Bratislavě vyjadřoval nesouhlas se slovenskou vládou.
Zdroj: Profimedia

  • Dav lidí v Bratislavě vyjadřoval nesouhlas se slovenskou vládou.
  • Zdroj: Profimedia

Demonstrace organizovaná opozičním hnutím Progresívne Slovensko, které v zářijových volbách do slovenské Národní rady skončilo na druhém místě za vítěznou stranu SMER-SD, už potřetí od začátku prosince zaplnila náměstí v některých slovenských městech. Lidé přišli protestovat ze stejného důvodu jako v obou předchozích případech, nelíbí se jim záměr premiéra Roberta Fica zrušit Úřadu speciální prokuratury, respektive jeho sloučení s generální prokuraturou. Pro Fica byla včerejší akce symbolická, protože se přesunula z bratislavského náměstí Svobody na náměstí Slovenského národního povstání. Právě tam se po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se v roce 2018 odehrála obrovská protestní akce, která se zásadní měrou podílela na tehdejším pádu Ficovy vlády.

Proti rušení Úřadu speciální prokuratury se už lidé vyjádřili i v petici, kterou do dnešního dne podepsalo 50 tisíc Slováků. Opozice tvrdí, že sloučením úřadu s generální prokuraturou chce Fico zamést pod koberec možné trestné činy, v nichž by mohlo figurovat jeho jméno nebo spojení s jeho osobou.

Kromě Bratislavy se protestní akce konaly také v Trnavě, Bánské Bystrici, Nitře, Žilině, Košicích, Trenčíně, Liptovském Mikuláši, Spišské Nové Vsi a Povážské Bystrici.

Autor: Jan Skala

Související

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

417459596_1154569825873499_1311839327687990466_n
Domácí

Odboráři zase vytáhnou proti vládě. Nelíbí se jim i důchodová reforma