neděle 7. července 2024

Propaganda za odpadky. Jižní Korea obnoví hlášení na hranicích

Propagandistické vysílání je slyšet zhruba 20 kilometrů do severokorejského území. Ampliony začnou fungovat po šesti letech klidu.

GPnkOHmWoAADbr9

jižní Korea znovu spouští propagandistické vysílání.
Zdroj: X

  • jižní Korea znovu spouští propagandistické vysílání.
  • Zdroj: X

Po šesti letech se na 38. rovnoběžce, konkrétně na hranici Severní a Jižní Koreje, znovu rozeřvou ampliony. Jihokorejská vláda tak reaguje na balóny s odpadem, které na území tohoto státu poslal jeho severní soused, komunistická KLDR. Vysílání by podle Soulu mělo začít co nejdříve a jihokorejský vláda doufá, že svým poselstvím "míru a naděje" zasadí Pchjongjangu tvrdou ránu. Zároveň však od režimu Kima Čong-una očekává další odvetné kroky.

Severní Korea posílá stovky balonu s odpadky a exkrementy na území svého jižního souseda už přes týden. Vše vyvrcholilo obrovskou akcí o končícím víkendu, kdy Pchjongjang rovněž oznámil, že tímto způsobem reaguje na akci Soulu, kdy posílala pro změnu na jeho území balóny s letáky kritizující režim Kima Čong-una, dolarovými bankovkami či hudebními a filmovými videi.

Nepřátelství obou zemí trvá už několik desítek let, od války v letech 1950 až 1953, která znamenala první střety mezi západními zeměmi a státy ve sféry vlivu Sovětského svazu. Od té době jsou obě země ve válečném stavu, protože tehdejší válka skončila pouze příměřím a ne podpisem mírové smlouvy.

Autor: Jan Skala

Související

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_29
Zahraniční

Konec války je možná na dosah. Hamás přijal americký jednací návrh

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán

profimedia-0763791193
Zahraniční

Na Soul letěly severokorejské balony, do Japonského moře zase raketa

profimedia-0884223940
Zahraniční Video

Požár továrny na baterie v Koreji, 23 mrtvých. U nás má stát podobná u Kraviné