neděle 8. září 2024

Produkci čaje ohrožuje extrémní počasí. Ceny rostou

Extrémní počasí, jako jsou povodně a sucha, vážně narušuje produkci čaje, která je často závislá pouze na dešťové vodě. Cena čaje může stoupnout až o pětinu.

čaj

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Kelly

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Kelly

Indie čelí poklesu produkci čaje kvůli extrémním vedrům, které zemi zasáhly v květnu, a následným povodním v Ásamu. Odhaduje se, že průměrná cena čaje by mohla vzrůst až o pětinu. Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa, které společně pokrývají 75 procent celosvětové produkce.

Cena čaje vzrostla od začátku roku o více než 47 procent na současných 223,46 rupií za kilo, tedy v přepočtu 62 korun. Meziročně se ceny zvýšily o 22 procent. V květnu letošního roku produkce čaje v Indii klesla na 90,92 milionu kg oproti 130,56 milionu kg v květnu 2023, což je nejnižší květnová hodnota za více než deset let.

Indická vláda zakázala používání 20 pesticidů, což přispělo k růstu cen čaje. Předtím některé země odmítaly indický čaj kvůli vysokému obsahu pesticidů. Po zákazu pesticidů poptávka po indickém čaji opět vzrostla, avšak produkce stále trpí, protože pěstitelé hledají alternativy k pesticidům.

Autor: Šimon Mitro

Související

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

Jezero Doiran, které tvoří hranici mezi Řeckem a Severní Makedonií.
Zahraniční Klimatické změny

Severnímu Řecku chybí voda kvůli dlouhodobému suchu

Maledivy
Zahraniční

Klimatické změny ohrožují budoucnost tichomořských ostrovů