pondělí 16. září 2024

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým

Česká obchodní inspekce (ČOI) zaznamenala výrazný nárůst případů, kdy prodejci porušují zákaz prodeje alkoholu a tabáku nezletilým.

mladiství alkohol

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila alarmující nárůst případů prodeje alkoholu a tabákových výrobků mladistvým. Jen mezi prvním a druhým čtvrtletím letošního roku se počet porušení zákazu prodeje alkoholu nezletilým zdvojnásobil. Prodejci, kteří tento zákaz poruší, čelí pokutám až do výše jednoho milionu korun.

Výsledky kontrol ukazují, že letos do poloviny roku došlo k více případům prodeje tabáku nezletilým než za celý loňský rok. Zatímco loni inspektoři zaznamenali 71 případů porušení, letos už počet vzrostl na 79. Kontroly, které probíhají se zapojením mladistvých figurantů, odhalily také nárůst prodeje alkoholu. Ve druhém čtvrtletí bylo odhaleno 88 případů, což je dvojnásobek oproti prvnímu čtvrtletí.

Inspekce se zaměřila také na kontroly v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde při 40 kontrolách byly v polovině případů nezletilým prodány alkoholické nápoje, tabákové výrobky nebo elektronické cigarety. Podobné výsledky přinesly i kontroly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde z 76 kontrol byla porušení zjištěna v 26 případech.

Autor: Šimon Mitro

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

víno
Světové dny Víno

Den červeného vína

Whiskey sour
Světové dny Alkohol

Den Whisky sour