neděle 8. září 2024

Prodej pyrotechniky se zpřísní

Vláda schválila novelu zákona, která přináší zásadní změny v oblasti prodeje a používání pyrotechniky.

Petr Hladík a Marek Výborný

Petr Hladík a Marek Výborný
Zdroj: X @MarekVyborny

  • Petr Hladík a Marek Výborný
  • Zdroj: X @MarekVyborny

Nově bude prodej pyrotechniky mimo kamenné prodejny zakázán, s výjimkou nejméně nebezpečné kategorie F1. Zákon také upravuje prodej pyrotechniky na dálku a posiluje pravomoci obcí, které mohou vydávat vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky na svém území.

Novela stanovuje minimální vzdálenosti od určitých objektů, které musí být při odpalování pyrotechniky dodrženy. Pyrotechnické výrobky vyšších kategorií budou moci prodávat a používat pouze odborně způsobilé osoby. „Usilujeme o to, aby byl letošní Silvestr 2024 posledním, kdy bude možné nekontrolovaně odpalovat petardy a dělobuchy kategorie F3 (prodejná od 21 let) a kategorie F2 (od 18 let) kolem nemocnic, domovů pro seniory, ZOO, chovů zvířat a podobně. Zábavní pyrotechnika do těchto míst, stejně jako do národních parků a české přírody, zkrátka nepatří. Negativní dopad na domácí i hospodářská zvířata je obrovský. Mimo to ohňostroje způsobují znečištění ovzduší, během Silvestra je až tisícinásobné,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zákon rovněž zavádí vysoké pokuty za neodborné zacházení s pyrotechnikou a posiluje kontrolní pravomoci České obchodní inspekce a státní báňské správy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zdůraznil, že cílem novely je zajistit bezpečnost a zároveň vytvořit příznivé podmínky pro profesionální pyrotechniky.

Obce získají pravomoc vydávat vyhlášky zakazující pyrotechniku na celém svém území nebo v jeho částech, a to i jen pro některé kategorie výrobků. Bezpečnostní vzdálenost při používání pyrotechniky bude nově stanovena na minimálně 250 metrů od objektů, jako jsou nemocnice či útulky.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0879660003
Domácí

Obchvat ano, gigafactory ne. Lidé rozhodovali o místních tématech

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy
Domácí

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů

profimedia-0838239188
Zahraniční

Výbuch v thajské továrně na pyrotechniku usmrtil nejméně 21 lidí

323006089_1133465304000719_8510757619148419094_n
Domácí

Bude ohňostroj nebo nebude? Města se rozhodují individuálně