středa 2. října 2024

Probíhá záchrana tetřívka obecného

Čeští experti se snaží zachránit tetřívka obecného před vyhynutím na území ČR.

Tetřívek obecný

Tetřívek obecný
Zdroj: Pxfuel

  • Tetřívek obecný
  • Zdroj: Pxfuel

Z české přírody by zcela mohl vymizet tetřívek obecný. Jeho populace dlouhodobě klesá. Na některých místech postupně dochází k úpravě stanovišť tetřívka, ale k opatřením dochází pozdě. Odborníci z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) dokončili po čtyřletém výzkumu kvalitní návod, jak výskyt tetřívka zachránit.

Cílem autorů projektu bylo vytvořit metodiku vypouštění tetřívka obecného v lokalitách jeho dřívějšího přirozeného výskytu a zvýšit efektivitu využití finančních prostředků vkládaných státem i jinými subjekty do podpory biodiverzity prostředí. „Nejproblematičtějším úsekem při navracení do přírody je příprava ptáků na pobyt ve volné přírodě, a to včetně schopnosti přijímat přirozenou potravu,“ upozornil Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury ČR (TA ČR).

Za úbytkem tetřívků na českém území stojí zejména nárůst původních i nepůvodních predátorů, jako jsou liška obecná, kuny, krkavec velký, prase divoké nebo invazní mýval severní. Další důvodem je postupná ztráta vhodného prostředí, jako rašeliniště a luka. „V České republice byl v letech 1973 až 1977 celkový stav tetřívků obecných odhadnutý na 2500 až 4 500 kohoutů. V roce 2000 to bylo již jen tisíc jedinců a v roce 2021 pouze 504,“ uvedl František Havránek z VÚLHM.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: TAČR

Související

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě