Pro polovinu republiky platí výstraha před požáry

V důsledku extrémně suchého a horkého počasí byla výstraha před požáry rozšířena z jižní Moravy na značnou část Čech.

požár

Ilustrační foto.
Zdroj: PixaHive

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PixaHive

Kvůli pokračujícímu suchu a horku byla středeční výstraha před požáry rozšířena z jižní Moravy do široké části Čech. Zároveň stále platí výstraha před vysokými teplotami. Nízké nebezpečí požárů zůstává v Ústeckém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji, ale pozor by si měli dát také obyvatelé většiny Pardubického a Libereckého kraje, Vysočiny, části Středočeského a jihozápadního Zlínského kraje.

Meteorologové varují, že výstraha před požáry se po sedmé hodině večer zmírní v mnoha oblastech. I nadále bude však platit na jižní Moravě, v částech Zlínského kraje a Vysočiny, a to až do odvolání. Lidé by měli v přírodě dbát zvýšené opatrnosti, vyhýbat se rozdělávání ohně, vypalování trávy a odhazování nedopalků. Měli by také respektovat místní vyhlášky a zákazy.

Přeháňky a bouřky, které mají dorazit ve středu večer, mohou zmírnit riziko požárů a přinést úlevu od veder. Bouřky se ve čtvrtek přesunou na Moravu a Slezsko, kde odpoledne začnou ustávat. Středa bude pravděpodobně nejteplejším dnem letošního roku s teplotami až 37 stupňů na jihu Moravy. Noční teploty zůstanou tropické a ve čtvrtek se sice o něco ochladí, ale dusno přetrvá.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXWGszEW0AAfNPT
Domácí Aktualizujeme

Bude ještě hůř: Meteorologové rozšířili výstrahy, čekají víc než 50letou vodu

GXQ6-4jWcAAkzPJ
Domácí

Meteorologové znovu zpřísnili výstrahy, počasí ovlivní tlaková níže Boris

déšť
Domácí

Po deštivém víkendu půjdou teploty nahoru

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství