sobota 26. října 2024

Pro OKD byl rok 2023 úspěšný. Vytěžila přes milion tun uhlí a je v zisku

Těžební společnost OKD za loňský rok vytěžila ze dvou lokalit Dolu ČSM přes jeden milion tun uhlí a rok 2023 tak uzavřela se ziskem.

OKD uzavřela rok s kladným hospodářským výsledkem

OKD v minulém roce vytěžila přes 1 milion tun uhlí
Zdroj: OKD

  • OKD v minulém roce vytěžila přes 1 milion tun uhlí
  • Zdroj: OKD

„Byť jsme se v roce 2023 potýkali s výpadkem těžby z důvodu důlního otřesu v jednom z porubů a další dva jsme museli z bezpečnostních důvodů uzavřít, ztrátu na plánovaných 1,1 milionu tun se nám podařilo z velké části nahradit těžbou v jiných porubech. Díky vysokému objemu prodaného uhlí, vývoji světových cen zejména u koksovatelného uhlí a nižším provozním nákladům na těžbu se nám podařilo dosáhnout zisku,“ říká generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Hned zkraje roku 2023, přesněji ve čtvrtek 12. ledna, zaznamenala těžební společnost otřes, při němž se zranilo několik horníků, jeden z nich dokonce zemřel. Další otřes Karvinsko zastihl v srpnu, naštěstí se ale tentokrát obešel bez zranění.

Během minulého roku OKD těžila uhlí hned v deseti porubech a vytěžila tak 1 000 125 tun uhlí. Zároveň vyrazila 7,7 kilometru chodeb.

V letošním roce má v plánu vytěžit 1,2 milionu tun uhlí a vyrazit 7,8 kilometru chodeb. Aktuálně probíhá těžba ve dvou porubech, avšak během ledna a února přibudou další dvaa ve druhé polovině letošního roku pak další čtyři poruby.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

Pohled_na_doly_Frenštát_s_pozadím_Radhoště
Domácí

Důl Frenštát začnou zasypávat. Pod zemí jsou ale obrovské zásoby uhlí

uhlí
Ekonomika

V česku loni rostla poptávka po uhlí. Celkem se vytěžilo 35 milionů tun

kombajn2
Ekonomika

OKD se daří, společnost má nejvyšší zisk od roku 2011