středa 15. května 2024

Pro české Mileniály i Generaci Z je prioritou ochrana životního prostředí

Zástupci české Generace Z mají větší obavu o ochranu životního prostředí nežli o náklady na život.

pilotování drona

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podle průzkumu společnosti Deloitte čeští zástupci Generace Z, kam se řadí lidé narození od poloviny 90. let do roku 2012, jsou nejvíce znepokojeni klimatickou změnou. Obavy z nákladů na život řadí až na druhé místo. Naopak to mají čeští mileniálové, ti mají největší obavy z nákladů na život a až poté o ochranu životního prostředí.

Rozdíly mezi těmito dvěma generacemi je patrný i ve finančním zajištění. 46 % dotazovaných z Gen Z se cítí finančně zajištěných, ale u Mileniálů je to jen 37 %. Tento fakt může souviset s tím, že Gen Z spojují finanční zajištění i v souvislosti s pomoci do rodičů, zatímco Mileniálové už na rodičích nejsou tolik či vůbec závislí. Z průzkumu vyplývá, že 43 % Gen Z má ke své stávající práci ještě další práci navíc, nejčastěji se jedná o online prodej produktů nebo služeb, umění či influencerství.

Pro obě generace je největším důvodem pro odchod z práce nízký plat, druhou nejčastěji zvolenou možností byla nemožnost kariérního postupu. Mileniálům nejvíce záleží na tom, aby měli rovnovážný balanc mezi prací a osobním životem (40 %), naopak jen 22 % Gen Z to vnímá stejně. Pro obě generace platí, že nejčastěji pracují z kanceláře.

42 % Gen Z je ve stresu, z toho 47 % tvoří ženy a 37 % muži. Hlavními spouštěči stresu je pro Gen Z pracovní zátěž (33 %), dlouhodobá finanční situace (32 %) a rodina/osobní vztahy (32 %). U Mileniálů je míra stresu lehce nižší (36% ). Největší obavy pro ně tvoří dlouhodobé finance (43 %), každodenní finance (39 %) a následovně práce a rodina/osobní vztahy (obojí 31 %). Skoro polovina českých Gen Z (47 %) pociťuje syndrom vyhoření. Důvodem je intenzita a nároky pracovní zátěže. Více jak polovina dotazovaných (54 %) z tohoto důvodu opustila dřívější zaměstnání.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Deloitte

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu