sobota 26. října 2024

Příspěvek na bydlení se razantně zvýší

Od října dosáhne na příspěvek na bydlení mnohem více lidí.

matka s dítětem

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Vláda schválila navýšení normativních nákladů, které slouží k výpočtu příspěvku na bydlení. Díky tomu se od 1. října příspěvek na bydlení výrazně zvýší a zároveň na něj dosáhne více domácností. „Nadále platí, že na příspěvek na bydlení má nárok každý, kdo více než třetinu čistých příjmů (v Praze 35 % a jinde v ČR 30 %) vynakládá na bydlení, tedy především energie a vytápění, služby a nájem,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

O příspěvek mohou požádat vlastníci nebo nájemníci, překážkou není ani družstevní bydlení nebo hypotéka. Ta se však nezapočítává jako náklad na bydlení. Normativní náklady se v případě bydlení v bytech užívaných na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy zvýší o 2 500 Kč na 4 500 Kč podle počtu osob v rodině. V případě jedné a dvou osob platí částka 4 500 Kč, v případě tří až více 2 500 Kč.

U bydlení v družstevních bytech, v bytech užívaných na základě služebnosti užívání celého bytu a v bytech vlastníků dojde o navýšení o 2 500 Kč v případě jedné a dvou osob v rodině a o 2 000 Kč v případě tří až více osob v rodině.

Příklad: Rodina se dvěma malými dětmi bydlí ve vlastním domě v Praze, matka je s menším dítětem v domácnosti a čerpá rodičovský příspěvek ve výši 10 tisíc Kč, otec má příjem 28 tisíc Kč a rodina má také nárok na přídavek na děti ve výši 2 x 1 130 Kč. Skutečné měsíční náklady na bydlení byly 16 500 Kč, nově dosáhnou 17 833 Kč. Před růstem normativů by rodina dosáhla na příspěvek na bydlení v hodnotě pouze 277 Kč, po zvýšení normativů bude příspěvek činit 2 277 Kč.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

bakery_bread_food_market_pastries_shop_store-1169705
Ekonomika

Pekaři se připravují na drahé Vánoce. Zdražuje máslo, čokoláda i kakao

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci