čtvrtek 19. září 2024

Přísaha míří do Sněmovny, komunisté stojí před branami. ANO dominuje

Nejnovější průzkum ukazuje, že českou politiku čeká nové rozložení sil. Hnutí Přísaha má totiž reálnou šanci dostat se do Poslanecké sněmovny.

Andrej_Babiš

Andrej Babiš podle dalšího průzkumu míří neomylně k vítězství v parlamentních volbách.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Andrej Babiš podle dalšího průzkumu míří neomylně k vítězství v parlamentních volbách.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Stejně jako každý předešlý průzkum volebních preferencí, i ten současný favorizuje s velkým náskokem hnutí ANO Andreje Babiše. Tomu šetření společnosti Median přisuzuje 30,5 procent, což značí dominantní postavení tohoto subjektu na české politické scéně. S velkým odstupem 18,5 procenta se totiž na druhém místě umisťuje současný lídr vládní koalice, čili Občanská demokratická strana, jíž průzkum přisuzuje 12 procent. Naopak její partneři z koalice SPOLU, tedy TOP 09 a KDU-ČSL budou bojovat o překročení pětiprocentní hranici nutné ke vstupu do Poslanecké sněmovny.

Do té by se naopak dostalo hnutí Přísaha, které se nyní veze na úspěchu v eurovolbách, kdy se mu do Bruselu podařilo dostat dva zástupce, včetně bývalého automobilového závodníka Filipa Turka. Před branami sněmovny stojí i adepti na politický comeback, strana KSČM, která pod vlajkou koalice STAČILO! slavila v eurovolbách rovněž úspěch.

Svou účast ve Sněmovně by podle průzkumu na opak měli jistou Piráti, kteří by dostali 10,5 procent, hnutí STAN s devíti procenty a SPD, které by za Starosty a nezávislými zaostávalo o půl procentního bodu. Naopak na účast v parlamentu podle Medianu mohou zapomenout SOCDEM, Zelení nebo PRO2022.

Autor: Jan Skala

Související

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

458530180_1059457352206109_3694395715732105269_n
Domácí

Předvolební průzkum: Dominance ANO pokračuje, SPD nabírá na síle

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly