úterý 14. května 2024

Případů respiračních onemocnění bude nadále přibývat, varuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nárůstem respiračních onemocnění a chřipky během následujících týdnů. Nabádá k očkování.

nemoc

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

S nástupem nového roku stoupá v Česku nemocnost v důsledku akutních respiračních onemocnění, včetně chřipky a covidu. „V následujících týdnech očekáváme nárůst jak počtu nemocných, tak hospitalizovaných. Prosím, běžte se očkovat. Zejména osobám s vyšším rizikem závažnějšího průběhu, seniorům nebo pacientům s chronickým onemocněním to více než doporučuji,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Kromě očkování ministerstvo apeluje na dodržování základních hygienických pravidel. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová zdůraznila význam častého mytí rukou, vyhýbání se přeplněným místům a nošení ochrany dýchacích cest v případě nemožnosti vyhnout se přeplněným prostorám.

Podle dat Státního zdravotního ústavu vzrostla nemocnost akutními respiračními infekcemi v prvním kalendářním týdnu na 1 228 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je nárůst o 44 procent oproti předchozímu týdnu. Nárůst se týká všech věkových skupin populace. I přesto ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková zdůraznila, že nemocnost stále nereprezentuje plně reálnou situaci a je ovlivněna svátečním obdobím.

Autor: Šimon Mitro

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

rakovina mozku
Zdraví

Vědci vyvinuli vakcínu pro léčbu rakoviny mozku

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu