čtvrtek 19. září 2024

Přinutíme Rusko ukončit válku, tvrdí Kyjev. Budeme bojovat dál, zní z Kremlu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj do Spojených států poveze plán na ukončení války ve východní Evropě. Ruští představitelé však tvrdí, že jeho iniciativa situaci nezmění.

Emmanuel_Macron_and_Vladimir_Putin_(2019-06)_03

Nejvyšší vedení Kremlu současnou aktivitu Ukrajiny, která chce donutit Rusko ke konci války, nebere vážně.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nejvyšší vedení Kremlu současnou aktivitu Ukrajiny, která chce donutit Rusko ke konci války, nebere vážně.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že má plán, jak přinutit Rusko k ukončení války. S takovou se chce obrátit na amerického prezidenta Joea Bidena a dokument během září předložit i jeho dvěma potenciálním nástupcům, Kamale Harris a Donaldu Trumpovi. Zelenskyj se s americkými politiky chce setkat na zářijovém zasedání Valného shromáždění OSN, proto zatím detaily své strategie nesdělil.

K jeho iniciativě se však už vyjádřil Kreml, který ji slovy svého mluvčího Dmitrije Peskova označil za „plán vítězství nad Ruskou federací“, na který Moskva nikdy nepřistoupí. Jak už předtím uvedl ruský prezident Vladimir Putin, jakákoliv dohoda musí obsahovat novou realitu, to je připsání okupovaných území Rusku. Podle Peskova to není poprvé, co Kyjev přichází s aktivitou, na kterou Rusko nemůže přistoupit. „Budeme v naší speciální vojenské operaci pokračovat a dosáhneme všech našich cílů,“ dodal Putinův mluvčí.

K válce na Ukrajině promluvil i kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, který téma využil jako součást své předvolební kampaně. Uvedl, že sdílí obavy ze třetí světové války, které načrtl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a za jedny z hlavních strůjců tohoto globálního konfliktu označil Joea Bidena a jeho nástupkyni v čele Demokratické strany Kamalu Harris a jejich podporu ukrajinských operací na ruském území i za pomoci amerických zbraní.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu