středa 26. června 2024

Princezna Kate se po šesti měsících ukázala na veřejnosti

Britská princezna Kate se poprvé po téměř šesti měsících ukázala na veřejnosti.

profimedia-0882069772

Princezna Kate s princem Williamem a svými dětmi (15. 6.)
Zdroj: Profimedia

  • Princezna Kate s princem Williamem a svými dětmi (15. 6.)
  • Zdroj: Profimedia

Britská princezna Kate se po téměř šesti měsících ukázala na veřejnosti, když se zúčastnila vojenské přehlídky u příležitosti oslav narozenin krále Karla III. Akce, která se konala nedaleko Buckinghamského paláce, byla první veřejnou událostí Kate od jejího oznámení, že se léčí s rakovinou.

Kate přijela do Buckinghamského paláce společně s manželem princem Williamem a jejich dětmi v sobotu krátce po jedenácté hodině. Před polednem se zúčastnila královské projížďky kočárem, zatímco král Karel III. a jeho manželka Camilla obhlédli nastoupené jednotky z jiného kočáru. Navzdory deštivému počasí sledovaly ceremonii stovky příznivců, politici a představitelé úřadů. Podle agentury AP se přehlídky účastnilo přes tisíc vojáků, 250 členů vojenských orchestrů a dvě stě koní.

Kensingtonský palác oznámil účast princezny Kate na přehlídce známé jako Trooping the Color v pátek. Kate ve svém vzkazu uvedla, že neví, kdy se bude moct plně vrátit ke svým povinnostem. „Dělám pokroky, ale jak ví každý, kdo prochází chemoterapií, jsou dobré i špatné dny,“ uvedla princezna.

Princezna Kate se od Vánoc na veřejnosti neobjevila. V lednu podstoupila operaci břicha a v březnu oznámila, že má rakovinu. Tímto onemocněním trpí i král Karel III. Na rozdíl od něj se však Kate zcela vzdala svých královských povinností.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0884779089
Zahraniční

Definitivní tečka za aférou WikiLeaks. Assange se přiznal a je volný

GQ5AIW-XkAAA9ab
Zahraniční

Assange je volný! Místo trestu smrti ho Velká Británie pustila na svobodu

Nigel_Farage_(33022196951)
Zahraniční

Britský pravičák Farage: Za válku na Ukrajině může Evropská unie a NATO

53164127530_8b53e0923f_b
Zahraniční

Sunak se v průzkumech propadá stále hlouběji. Voliče mu bere radikál Farage