pátek 5. července 2024

Princ Harry se chystá na korunovaci otce, Meghan bude sedět doma

Měsíce spekulací skončily. Buckinghamský palác oznámil, že princ Harry přijede na korunovaci krále Karla III. Jeho žena Meghan ale zůstane doma s dětmi. Prý kvůli obavám, že by ji vypískali diváci.

FtTbG3aWwAIcjT8

Kočár pro korunovační cesty Karla III. a jeho ženy Camilly.
Zdroj: Twitter královské rodiny

  • Kočár pro korunovační cesty Karla III. a jeho ženy Camilly.
  • Zdroj: Twitter královské rodiny

Spekulace vyvolaly dlouhodobě vyostřené vztahy prince s královskou rodinou. Harry a Meghan se v roce 2020 vzdali role v královské rodině, mnoho kontroverzí pak vyvolala kniha, kterou napsal Harry i rozhovory, v nichž pár například tvrdil, že Meghan se v královské rodině setkala s rasismem.

Meghan se údajně obává, že její přítomnost by jí mohla způsobit nepříjemné reakce přihlížejících Britů, bojí se, že by ji vypískali. Dalším důvodem je fakt, že by bylo především pro vévodkyni Kate a další vysoce postavené členy královské rodiny jednoduše nepříjemné se s ní vidět. Navíc by na sebe Harry a Meghan jako pár nejspíš strhli nežádoucí pozornost, která má v tak významný den patřit jen králi a královně.

Korunovace se odehraje 6. května ve Westminsterském opatství. Ceremonie zúčastní přes dva tisíce oficiálních hostů. Král Karel III. s královnou Camillou budou při korunovaci cestovat v kočáře Gold State Coach, který poprvé použil král Jiří III. k cestě na státní zahájení parlamentu v roce 1762. Od té doby se používá při každé korunovaci.

Související

Oficiální karlovský portrét Karla III.
Zahraniční Zajímavosti

Karel III. i královna Camilla mají oficiální královský portrét

Král Karel III.
Zahraniční Zajímavosti

Nikdo v historii nečekal na trůn tak dlouho jako Karel III.

FvXC_a4XoAEqcJi.jpg
Zahraniční Video

Londýn před korunovací obsadily davy lidí z celého světa

Petr Pavel s manželkou Evou na cestě na korunovaci Karla III.
Domácí

Petr Pavel vyrazil na korunovaci běžnou linkou