pondělí 20. května 2024

Příměří v Gaze je daleko. Netanjahu hájí před spojenci plán úderu na Rafáh

Příměří v Pásmu Gazy je v nedohlednu. Schopnost domluvit se je mezi Izraelem a palestinských hnutím Hamás na bodu mrazu.

GJLXQQ3WQAAcoyv

Pásmo Gazy je v troskách a příměří v nedohlednu.
Zdroj: X

  • Pásmo Gazy je v troskách a příměří v nedohlednu.
  • Zdroj: X

Přestože americký prezident Joe Biden ještě před pár týdny mluvil o tom, že by v Pásmu Gazy mohl zavládnout klid zbraní do začátku muslimského svátku ramadán, dnes je jasné, že plán Bílého domu byl čirou utopií. Teď Izrael shodil ze stolu návrh Hamásu na šestitýdenní příměří, při kterém by mohlo dojít i k propuštění některých rukojmích, jež Palestinci drží od začátku října, kdy udeřili na území Židovského státu.

Podle vyjádření vedení Hamásu Izrael úmyslně blokuje mírová jednání. Hamás také mluví o tom, že by výměnou za příměří akceptoval jen částečné stažení izraelské armády z Gazy, přestože dříve usiloval o stažení úplné. Palestinci nově také Židovský stát nařkli ze sabotáží mírových jednání.

Jeruzalém však o klid zbraní neusiluje. Premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že hodlá schválit plány na evakuaci civilistů z třetího největšího města oblasti, příhraničního Rafáhu, který by měl být dalším cílem izraelských jednotek. I přes varování řady vysoce postavených světových politiků, včetně amerického prezidenta Joea Bidena či generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, chce Jeruzalém pokračovat v bojích do konečného zničení Hamásu, a to i přes katastrofální humanitární situaci, která v Pásmu Gazy panuje.

Izraelská armáda oznámila, že od pondělí zabila více než 140 palestinských bojovníků v nemocničním komplexu Al-Shifa v Gaze. V nemocnici se skrývaly stovky teroristů Hamásu a Islámského džihádu, včetně jejich vysokých představitelů. Našly se také skrýše zbraní. "Musím otevřeně a hlasitě odsoudit nestoudné a systematické využívání civilní a zdravotnické infrastruktury Hamásem k ochraně jeho teroristických aktivit," uvedla Meirav Eilon Shahar, stálá zástupkyně Izraele při OSN a mezinárodních organizacích v Ženevě.

Autor: Jan Skala

Související

Isaac_and_Michal_Herzog_laying_the_cornerstone_for_the_new_settlement_«Meital»_in_the_Gilboa,_June_2022_(ABG4_7)
Zahraniční

Izrael se bouří kvůli mezinárodnímu zatykači. Odsoudil ho i Fiala

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá