pátek 18. října 2024

Primátor sepsul za kauzu v dopravním podniku Piráty

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v pražském dopravním podniku. Za trestné činy týkající se úplatkářství kolem veřejných zakázek stíhá policie 13 lidí.

Bohuslav Svoboda.

Bohuslav Svoboda.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bohuslav Svoboda.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

"Piráti si přáli mít v gesci dopravu a přáli si dozorčí radu. Věřil jsem, že budou dbát na to, aby ty klientelistické vazby, které tam přetrvávaly, nefungovaly, bylo to ostatně v jejich programovém prohlášení," sepsul primátor Prahy Bohuslav Svoboda Pirátskou stranu. "Důrazně požaduji okamžitou rezignaci všech představitelů dopravního podniku, kteří jsou obvinění," oznámil.

Mezi obviněnými je také bývalý místopředseda představenstva plzeňského dopravního podniku Jan Marek, blízký spolupracovník primátora Romana Zarzyckého.

Zarzycký chtěl navrhnout Markovo odvolání ze všech funkcí, kromě té v dopravním podniku je totiž také členem městské majetkové komise. Marek ho předběhl a sám rezignoval. Zarzycký tak prý alespoň nechá prověřit všechno, na čem se Marek podílel.

Velmi blízké vazby měl Marek podle facebookové stránky Plzeňáci – nemlčíme také s šedou eminencí plzeňské ODS Romanem Jurečkem. Má také vazby na Jiřího Pospíšila a TOP 09, právě ta jej poslala do dozorčí rady pražského dopravního podniku. Do toho plzeňského jej naopak nominovalo hnutí ANO. Bývalý primátor Plzně a nynější ministr kultury Martin Baxa na dotaz, jak je možné, že Marek sedí na dvou politických židlích, tedy v Praze za TOP 09 a v Plzni za ANO, tento podivný krok hájil.

Související

profimedia-0798282641
Domácí

Obvinění v kauze DPP jsou stíháni na svobodě

36217830674_f14f3f4407_b
Domácí

Podpora Pirátů klesá. TOP 09 ani lidovci by se do Sněmovny nedostali

profimedia-0798282686
Domácí

Hřib vyzývá ředitele DPP k rezignaci po zásahu policie

profimedia-0798282641
Domácí

Policie zasahuje v pražském dopravním podniku kvůli podezřelým zakázkám