pondělí 8. července 2024

Primářem Sovou zůstal navždy. Chudíka proslavila role, kterou ani neměl dostat

Dnes by se představitel primáře Sovy dožil rovné stovky. Herec Ladislav Chudík se proslavil rolí v legendárním seriálu, postav ale za svůj život ztvárnil mnohem více.

163397691_aaa7ce

Elita televizní ortopedie. Ladislav Chudík coby primář Karel Sova s Milošem Kopeckým, který hrál doktora Josefa Štrosmajera.
Zdroj: Youtube

  • Elita televizní ortopedie. Ladislav Chudík coby primář Karel Sova s Milošem Kopeckým, který hrál doktora Josefa Štrosmajera.
  • Zdroj: Youtube

U diváků nejen v České republice či na Slovensku, ale i v řadě jiných zemí, zůstane slovenský herec Ladislav Chudík už navždy spjatý především s postavou primáře Karla Sovy v legendárním seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Původně měl úlohu ztvárnit Karel Höger, ten však zkraje natáčení zemřel a tvůrci po delším rozmýšlení dali šanci právě Chudíkovi. Ten tak sehrál svou životní roli, kterou kromě základní řady z roku 1977 vytvořil také o čtyři roky později v pokračování seriálu. Objevil se i v novější, kritiky i diváky negativně přijaté třetí řadě, kde už jeho postava dožívala v domově důchodců.

Chudík, který by se dneska dožil rovné stovky, začínal v divadle už na konci druhé světové války. Ve filmu se uplatnil poprvé v roce 1946 v dramatu Varúj! o útlaku Slováků ze strany maďarské menšiny před první světovou válkou. V dalších letech vytvořil velké množství rolí, českému divákovi kromě primáře Sovy zůstala v paměti také postava Ludvíka Svobody ve válečném snímku Sokolovo.

Velkého uznání se Chudíkovi dostalo i na konci života. Jako 85letý se totiž objevil v dramatickém filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže, za který obdržel cenu Českého lva. Zemřel o šest let později ve vysokém věku 91 let.

Autor: Jan Skala

Související

GRL7RoEXwAEFECT
Zahraniční

Biden odstoupit nehodlá. Demokraté přiznávají, že sázka na něj byla chyba

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

profimedia-0885425548
Zahraniční

Pryč s Bidenem, zní od demokratů. Jeho podpora po televizním fiasku skomírá

GRId_zEWkAAzuPn
Zahraniční

Superdebata: Trump působil energickým dojmem, Biden má údajně virózu