Příliš byrokracie a rostoucí náklady, stěžují si zemědělci na Zemi živitelce

Včera odstartoval 51. ročník mezinárodního veletrhu Země živitelka, který je určený odborníkům napříč zemědělským sektorem i veřejnosti. Letos ho však zahaluje temný stín. Zemědělci si stěžují na byrokracii a zvyšující se náklady.

zemědělci

Letošní ročník veletrhu Země živitelka se nese ve znamení stížností.
Zdroj: FB / Luděk Novotný

  • Letošní ročník veletrhu Země živitelka se nese ve znamení stížností.
  • Zdroj: FB / Luděk Novotný

Výstaviště v Českých Budějovicích hostí 51. ročník mezinárodního veletrhu Země živitelka. Na letošním agrosalonu si tuzemští výrobci potravin stěžují na zbytečnou administrativu, která brzdí inovace a zvyšuje náklady. Potravinářská komora České republiky proto apeluje na politiky, aby zahájili kroky, které povedou k systémovým změnám.

„Za kvalitními českými potravinami stojí poctivá práce našich výrobců, kterým za to patří uznání a poděkování. Neměli bychom ale dopustit, aby jejich úsilí bylo mařeno zbytečnou byrokracií a nadměrnou administrativou, což jen navyšuje náklady a komplikuje podnikání," uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Problémem jsou prý především složité předpisy, různé povinnosti a hlášení, které zabírají čas a pojí se s nimi i zvýšené náklady na pracovní sílu a specializované služby. Všechny náklady se pak propisují i do cen potravin.

Problémová je například nová směrnice Evropské unie o takzvaném ESG reportingu, která ukládá firmám povinnost vykazovat, jak jsou šetrné k přírodě a odpovědné vůči společnosti. Řeší i otázku dětské práce, kterou už dávno Evropská unie zakázala. Zemědělcům se nelíbí ani nařízení unie proti odlesňování, kdy podniky budou muset prokazovat, že jejich výrobky nepřispívají k úbytku a znehodnocování lesů.

„Je frustrující, když podniky musí shromažďovat a vykazovat data, o která trh vůbec nestojí a která nijak nepřispívají k lepšímu fungování ekonomiky. Tato byrokratická cvičení jsou často jen ztrátou času a energie, kterou by mohli potravináři věnovat výrobě a jejich snaze být ještě více konkurenceschopní,“ dodala Večeřová.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

chmel
Ekonomika Pivo

Čeští chmelaři čekají průměrnou úrodu, obávají se veder a škůdců

helping_people_volunteer_poverty_relief_haiti_third_world_trash-540226
Zahraniční

Násilí na Haiti nebere konce. Vláda vyhlásila tříměsíční stav nouze

zemědělství
Domácí

Na Vysočině zkoumají, jak solární panely ovlivňují zemědělství a přírodu

profimedia-0812691399
Zahraniční

Indonésie udělala zátah na žháře. Policie vyslýchá 44 podezřelých