úterý 2. července 2024

Prigožin je v Minsku. Rusko dál pokračuje v jeho stíhání za pokus o převrat

I když ruské úřady tvrdily, že pokud Jevgenij Prigožin odjede do Běloruska, stíhání končí, opak je pravdou. Prigožin je v Minsku a dál jej stíhá FSB, nástupkyně tajné služby KGB.

Prigožin

Ilustrační foto
Zdroj: Twitter

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Twitter

Šéf žoldnéřské skupiny Wagnerovců Jevgenij Prigožin je údajně v běloruském hlavním městě Minsku. Tam odjel poté, co jeho pokus o ozbrojený převrat a pochod na Moskvu nevyšel a skupiny jeho oddílů se stáhly do svých táborů. Prigožinův odjezd do Běloruska měl být důvodem k zastavení stíhání. To však nyní pokračuje, oznámila ruská agentura TASS s odvoláním na federální službu bezpečnosti FSB. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova členové Wagnerovců nebudou stíhaní pro své vojenské zásluhy při současné válce na Ukrajině. Jenže to Peskov nejprve tvrdil i o Prigožinovi.

Ozbrojenou vzpouru, kterou Rusko klade Prigožinovi za vinu, spustili Wagnerovci v pátek, když oznámili pochod na Moskvu, kde si chtějí své účty vyřídit s ministrem obrany Sergejem Šojgu a náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem. Stalo se tak poté, co se s Wagnerovci u města Rostov na Donu střetla ruská armáda. Už předtím nebylo tajemstvím, že vztah Prigožina se Šojguem a Gerasimovem je velmi napjatý.

Prigožin od akce ustoupil až po sobotním projevu ruského prezidenta Vladimira Putina. Do věci se po diplomatické stránce zapojil také běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Řada ruských vojenských a politických činitelů naopak požaduje Prigožinovo přísné potrestání. Generál ve výslužbě a poslanec ruské Státní dumy Andrej Guruljov ve státní televizi dokonce řekl, že Prigožin si zasluhuje kulku do čela.

Autor: Jan Skala

Související

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska

Volodymyr Zelenskyj na setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem na návštěvě USA.
Zahraniční

Ukrajinu v NATO nechce Trump ani Biden, přiznal Zelenskyj pro americký list

cHJpdmF0ZS9zdGF0aWMvaW1hZ2Uvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L2xyL2ZyZ2FsbG93c19ibHVlX3NreV93b29kZW4taW1hZ2Uta3liYmpkMmIuanBn
Zahraniční

Zavede Rusko trest smrti? Popravovat se v Moskvě přestalo v roce 1996