čtvrtek 19. září 2024

Přibývá náctiletých kuřáků elektronických cigaret

Třetina Čechů starších 15 let užívá nikotin. Mezi dospívajícími a mladými ve věku od 15 do 24 let je tento údaj dokonce ještě vyšší. Nikotin je denní součástí života poloviny z nich.

kouření

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Stoupá také počet mladých, kteří místo klasických cigaret používají cigarety elektronické. Vyplývá to z výsledků průzkumu o užívání tabáku u nás. V české populaci loni celá čtvrtina lidí patřila ke kuřákům tradičních druhů tabákových výrobků. Denně kouří pětina mužů a 12 procent žen starších 15 let.

Statistiky těch, kteří užívají nikotin i jinak než kouřením cigaret, jsou ještě vyšší. Celá třetina osob starších 15 let užívala nikotin z různých druhů tabákových výrobků a jejich alternativ, ať už denně nebo příležitostně. U věkové kategorie 15 až 24 let užívá nikotin polovina mladých, denně pak třetina.

Odborníci také zjišťovali, proč je obliba elektronických cigaret na vzestupu. Nejčastěji konzumenti uváděli rozmanitost příchutí e-cigaret.

Až 10 procent lidí v nejmladší věkové skupině 15–24 let také používá nikotinové sáčky, které se vkládají mezi rty a dásně. Do průzkumu se dostala i psychoaktivní látka kratom, zkušenosti s jeho užíváním mělo v roce 2023 necelé jedno procento dotazovaných.

Autor: Andrea Jančová

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené