neděle 29. září 2024

Přibývá angín a spál způsobených streptokokem

Nejvyšší počet výskytu streptokoka skupiny A za posledních pět let hlásí v posledních týdnech Národní referenční laboratoř pro streptokokové nákazy. Tento druk streptokoka nejčastěji způsobuje angíny a spálové angíny.

nachlazení

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Polina Tankilevitch

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Polina Tankilevitch

„Zvýšený počet případů evidujeme od loňského prosince,“ upřesňuje Jana Kozáková, vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie. Nemoc se vyznačuje hlavně horečkou, celkovou schváceností a zhoršením funkce životně důležitých orgánů. V těžkých případech může dojít až k selhávání orgánů a pacient je v ohrožení života. Běžné infekční onemocnění vyvolané streptokokem skupiny A, jako je angína a spála, se léčí především penicilinem.

„Před předepsáním antibiotik je obecně dobré, aby ošetřující lékaři pečlivě zvážili, zda je taková medikace nutná. Důležité je dobře posoudit aktuální příznaky onemocnění a na základě nich se dále rozhodovat,“ dodává Kozáková. Zvýšený výskyt onemocnění způsobených streptokokem skupiny A hlásí i další evropské země. Kvůli protiepidemickým opatřením během pandemie mají lidé obecně méně trénovanou imunitu. Angína a spála se častěji vyskytují u pacientů, kteří se zotavují po běžném nachlazení nebo chřipce.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

medication-5185733_1280
Domácí

Angína nebo spála? Nakažených přibývá

chřipka
Domácí

I v tropickém počasí hrozí nachlazení. Může za něj klimatizace