Při vaření nahraďte máslo rostlinnými oleji. Snížíte tak riziko předčasného úmrtí

Řada osob upřednostňuje vaření na rozpáleném živočišném másle namísto použití rostlinných olejů. Věří totiž tomu, že je to mnohem lepší a zdravější. Podle nové lékařské studie je to úplně naopak.

54327227874_2cd6a309a3_k

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Studie, která po tři desítky let zkoumala stravovací návyky a zdravotní stav více než dvou set tisíc lidí přichází s tvrzením, že ti, kteří využívali k přípravě pokrmů větší množství másla, měli o 15 procent vyšší riziko úmrtí. Naopak u osob, které máslo vůbec při vaření nepoužívaly a nahradily ho rostlinnými oleji, zejména pak olivovým, řepkovým a sójovým, se riziko úmrtí snížilo o 16 procent.

Vědci lidem neradí, aby máslo ze svého jídelníčku zcela odstranili, ale i malé snížení jeho příjmu hraje prý velkou roli. Máslo je dobré požívat tam, kde chceme cítit jeho specifickou chuť. Není ho však dobré konzumovat jako primární zdroj tuku. Oleje jako je olivový, řepkový a sójový obsazují řadu důležitých omega-3 mastných kyselin a dalších látek, které máslo neobsahuje.

Autor: Zuzana Beranová

Související

26278321516_ba6faa6d98_c
Ekonomika Jídlo

Novozélanďané si kvůli vysokým cenám stloukají máslo sami

léky
Domácí Zdraví

Léky chybějí častěji, ale krizím se daří předcházet, uvádí SÚKL

doktor
Zahraniční Zdraví

Evropané s vzácnými nemocemi dostávají druhou šanci na diagnózu

elektronická cigareta
Zdraví Kouření

Aromatizované nikotinové výrobky lákají mladé k závislosti