Při vaření nahraďte máslo rostlinnými oleji. Snížíte tak riziko předčasného úmrtí

Řada osob upřednostňuje vaření na rozpáleném živočišném másle namísto použití rostlinných olejů. Věří totiž tomu, že je to mnohem lepší a zdravější. Podle nové lékařské studie je to úplně naopak.

54327227874_2cd6a309a3_k

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Studie, která po tři desítky let zkoumala stravovací návyky a zdravotní stav více než dvou set tisíc lidí přichází s tvrzením, že ti, kteří využívali k přípravě pokrmů větší množství másla, měli o 15 procent vyšší riziko úmrtí. Naopak u osob, které máslo vůbec při vaření nepoužívaly a nahradily ho rostlinnými oleji, zejména pak olivovým, řepkovým a sójovým, se riziko úmrtí snížilo o 16 procent.

Vědci lidem neradí, aby máslo ze svého jídelníčku zcela odstranili, ale i malé snížení jeho příjmu hraje prý velkou roli. Máslo je dobré požívat tam, kde chceme cítit jeho specifickou chuť. Není ho však dobré konzumovat jako primární zdroj tuku. Oleje jako je olivový, řepkový a sójový obsazují řadu důležitých omega-3 mastných kyselin a dalších látek, které máslo neobsahuje.

Autor: Zuzana Beranová

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

profimedia-0960573262
Zdraví

Umělá sladidla mohou urychlit stárnutí mozku

stres
Zahraniční Zdraví

Více než miliarda lidí trpí psychickými poruchami

profimedia-1030646585
Domácí Zdraví

Zdravotnictví čekají velké změny. Ministerstvo spustilo Koncepci 2.0