sobota 19. dubna 2025

Při vaření nahraďte máslo rostlinnými oleji. Snížíte tak riziko předčasného úmrtí

Řada osob upřednostňuje vaření na rozpáleném živočišném másle namísto použití rostlinných olejů. Věří totiž tomu, že je to mnohem lepší a zdravější. Podle nové lékařské studie je to úplně naopak.

54327227874_2cd6a309a3_k

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Studie, která po tři desítky let zkoumala stravovací návyky a zdravotní stav více než dvou set tisíc lidí přichází s tvrzením, že ti, kteří využívali k přípravě pokrmů větší množství másla, měli o 15 procent vyšší riziko úmrtí. Naopak u osob, které máslo vůbec při vaření nepoužívaly a nahradily ho rostlinnými oleji, zejména pak olivovým, řepkovým a sójovým, se riziko úmrtí snížilo o 16 procent.

Vědci lidem neradí, aby máslo ze svého jídelníčku zcela odstranili, ale i malé snížení jeho příjmu hraje prý velkou roli. Máslo je dobré požívat tam, kde chceme cítit jeho specifickou chuť. Není ho však dobré konzumovat jako primární zdroj tuku. Oleje jako je olivový, řepkový a sójový obsazují řadu důležitých omega-3 mastných kyselin a dalších látek, které máslo neobsahuje.

Autor: Zuzana Beranová

Související

nevidomí
Domácí

V Česku žije 1,3 milionu lidí se zdravotním postižením

stáří
Zdraví Zajímavosti

Chudí Evropané žijí déle než bohatí Američané, ukazuje studie

covid v Číně
Zahraniční Zdraví

Svět se chystá na další pandemii. Země schválily novou globální dohodu

free-photo-of-vejce-zloutky-v-misce
Domácí

Velikonoce se letos prodraží. Nahoru letí zejména cena vajec