čtvrtek 19. září 2024

Při stavbě dálnice D6 bylo objeveno pravěké naleziště

U obce Bílenec na Lounsku objevili archeologové při stavbě dálnice D6 pravěké sídliště, starou cihelnu a další historické artefakty.

profimedia-0893700396

Pracovníci archeologů provádějí průzkum na jednom z úseků budované dálnice D6, kde nalezli pozůstatky pravěkého sídliště a cihelnu z přelomu 18. a 19. století.
Zdroj: Profimedia

  • Pracovníci archeologů provádějí průzkum na jednom z úseků budované dálnice D6, kde nalezli pozůstatky pravěkého sídliště a cihelnu z přelomu 18. a 19. století.
  • Zdroj: Profimedia

Archeologové při stavbě dálnice D6 u obce Bílenec na Lounsku odhalili pravěké sídliště, cihelnu z přelomu 18. a 19. století a další historické pozůstatky. Oblast je natolik bohatá na nálezy, že by mohla vzniknout odborná publikace.

Nález cihelny nebyl překvapením, neboť o ní věděli díky historickým katastrálním mapám. Pravěké sídliště však archeology překvapilo. Sídliště obsahuje pece, zásobní a odpadní jámy. Archeologové našli také množství keramických úlomků, které pocházejí z mladší doby kamenné. Archeologický průzkum potrvá do konce roku, s pravděpodobným ukončením na přelomu září a října. Nalezené objekty budou nafoceny, zakresleny a u některých budou vytvořeny 3D modely.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nově otevřený úsek dálnice D6 u obce Krupá.
Domácí

Nový úsek dálnice D6 uleví obci Krupá

profimedia-0812583268
Zahraniční Zajímavosti

Nejstarší lunisolární kalendář byl objeven v Turecku

profimedia-0898030529
Zahraniční

V Pompejích byly odhaleny dvě nové oběti výbuchu s pokladem

18_soubor skleněných nádob
Domácí

Hostimský poklad skrýval běžné i luxusní zboží z pátého století