čtvrtek 19. září 2024

Při prodeji televize přišla o čtvrt milionu

Neposkytujte nikomu platební údaje, mohou vám pak vybrakovat účet.

platba kartou

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Podvodnici se čím dál častěji zaměřují na online bazary. Nyní se obětí podvodu stala čtyřiačtyřicetiletá žena z Prahy, která inzerovala na online prodejním portálu starší televizor v hodnotě několik tisíc korun. Krátce po zveřejnění inzerátu ji zprávou přes WhatsApp kontaktovala údajná zájemkyně, která poškozené nabídla zaslání peněz předem na bankovní účet. Dále zájemkyně nabídla, že objedná přepravní společnost, která zásilku převezme a na její náklady odveze.

Háčkem v tomto postupu je to, že falešná zájemkyně zaslala podvodný odkaz na jednu z přepravních společností (často se podvodníci snaží napodobovat stránky DPD), kde si žena měla nejdříve vyzvednout peníze za televizi. V odkazu poškozená vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě a následně potvrdila příchozí notifikaci k mobilnímu bankovnictví, čímž umožnila podvodníkům přístup do jejího bankovnictví. Žena si v té době vůbec neuvědomovala, že se jedná o podvod.

Během chvilky podvodníci začali z běžného, ale i spořicího účtu prostřednictvím platebním příkazů odesílat peníze pryč. I přestože poškozená okamžitě převedla zůstatek peněz na účtu na jiný účet rodinného příslušníka, podvodníci ji připravili o přibližně čtvrt milionu korun.

Pokud by byl pachatel dopaden, tak mu hrozí trest odnětí svobody v délce až pěti let. Před tímto postupem jsme vás již dříve varovali.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

peníze
Domácí

Falešní celníci chtějí peníze, vyhrožují řidičům vybodováním