čtvrtek 19. září 2024

Prezident Pavel udělil první milosti

Prezident Petr Pavel udělil čtyři milosti. Dostali ji dvě matky i senior.

profimedia-0893034227

Petr Pavel a Eva Pavlová
Zdroj: Profimedia

  • Petr Pavel a Eva Pavlová
  • Zdroj: Profimedia

Prezident Petr Pavel udělil své první milosti od nástupu do funkce. Od začátku roku, kdy agendu milostí převzala Kancelář prezidenta republiky, dorazilo na Hrad přes 700 žádostí. Nyní byly vyřízeny čtyři žádosti, které se týkají různých žadatelů.

Jednou z udělených milostí je prominutí zbytku trestu pro 29letou matku tří nezletilých dětí. Její trest za méně závažnou majetkovou trestnou činnost byl zkrácen o necelých 300 dní. Prezident vyhověl žádosti s ohledem na potřebu zajištění péče o děti, přičemž rozhodnutí podpořil i orgán péče o děti.

Další milost získala 36letá matka sedmi dětí, o které pečovala před uvězněním. Bylo jí prominut zbytek trestu čtyř let a čtyř měsíců za krádeže a neoprávněné podnikání. Tresty byly uloženy před 10 až 12 lety. Péči o děti převzal jejich otec, ale hrozí, že by děti mohly být odebrány kvůli obtížím v péči.

Prezident rovněž udělil milost 36letému cizinci, který dlouhodobě pobývá a pracuje v ČR. Tento muž způsobil škodu při řízení pod vlivem alkoholu a čelil hrozbě zrušení povolení k pobytu. Milost mu umožní pokračovat v životě v Česku, kde má stabilní zázemí.

Poslední milost byla udělena 77letému českému občanovi, který si odpykává trest za pašování drog. Pavel zmírnil jeho trest z 27 na 8 let, což odpovídá dolní hranici trestní sazby v ČR. Trest byl zkrácen s ohledem na věk žadatele a předchozí výkon trestu v zahraničí.

Autor: Šimon Mitro

Související

448739900_1030216298467773_7484642469014011137_n (2)
Domácí

Volby budou o víkendu, rozhodla vláda. Jsme schopní je zajistit, tvrdí Fiala

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu