pondělí 16. září 2024

Prezident Pavel řekl, jaká je priorita české politiky. Podpora Ukrajiny

Prezident Petr Pavel zaujímá s vládou jednotný postoj k podpoře Ukrajiny. Potvrdil to dnes při projevu na Pražském hradě.

GV_vfBlXgAA6VUF

Prezident Pavel řečnil na setkání s velvyslanci o nutnosti podpory Ukrajiny.
Zdroj: X/Petr Pavel

  • Prezident Pavel řečnil na setkání s velvyslanci o nutnosti podpory Ukrajiny.
  • Zdroj: X/Petr Pavel

„Zastavení a především neúspěch ruské agrese je v našem bytostném zájmu,“ uvedl dnes prezident Petr Pavel na poradě velvyslanců na pražském hradě. Podle něho je vojenská i finanční podpora Ukrajiny nejhlavnějším úkolem české politiky. Pavel také ocenil jednotný postup české vlády v ukrajinské otázce a podporu muniční iniciativy, s kterou koncem zimy přišel on sám. Vítězství Ruska by podle něho znamenalo silnou uprchlickou vlnu a mělo velký dopad v rámci hospodářské a bezpečnostní stability Evropy.

Prezident ocenil nejen vládu, ale i postoj hnutí ANO, které se rovněž vyjádřilo pro podporu Ukrajiny, protože to znamená udržení míru. Navíc ruská agrese vůči Ukrajině měla dopad i na rychlejší rozšiřování Evropské unie, kdy chystané začlenění balkánských zemí ná českou podporu.

Pavel ocenil také stále sílící Severoatlantickou alianci, která rovněž stojí na straně Ukrajiny. Česká podpora by podle prezidenta měla alinančním zemím ukázat, na čí straně tuzemská politika stojí a že je spolehlivým partnerem.

Autor: Jan Skala

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu