čtvrtek 17. října 2024

Prezident odstartoval Středoevropskou rallye. Ve zkoušce zvítězil Ogier

Z Hradčanského náměstí vyjeli závodníci na závodiště ve Velké Chuchli. Na trať vyrazil jako první Filip Mareš, zaostal o šest vteřin.

Petr Pavel rallye.jpg

Prezident vysílá na trať dojatého krajana Filipa Mareše.
Zdroj: profimedia

  • Prezident vysílá na trať dojatého krajana Filipa Mareše.
  • Zdroj: profimedia

Mistrovství světa už se chýlí ke konci, závody v Čechách startují. Své motory žhaví závodníci na Hradčanském náměstí, loučí se s prezidentem Petrem Pavlem a vjíždějí na speciálně upravenou dráhu ve Velké Chuchli.

Dojatému Marešovi patřilo prvenství na dráze. Leč šťastný z tohoto privilegia, uvědomoval si i nevýhody svého postavení. ,,Byl jsem moc rád, že jedeme první. Je to odměna pro mě i pro partnery, za úsilí, že jsme se sem dostali. A poděkování fanouškům za podporu, i prestiž. Na druhou stranu bylo jasné, že ostatní budou koukat na auta kategorie WRC+, co ten skok dělá,‘‘ dodal na adresu diváckého zpestření na dráze český závodník.

Na start dorazil v roli favorita Belgičan Thierry Neuville za tým Hyundai. Ten má náskok na druhého Otta Tanaka, taktéž z týmu Hyundai, 29 bodů. Na krky jim dýchá Sebastien Ogier z konkurenční Toyoty. Sebevědomí šestatřicetiletému, osminásobnému mistrovi světa dodal i triumf na dráze v Chuchli. V rychlostní zkoušce dojel v čase 1:49,3. Průběžně první Neuville dojel sedmý s dvou vteřinovým zpožděním.

Bitva to bude ještě lítá. Neuville udělá vše pro to, aby nemusel oslavy odkládat až do Země vycházejícího slunce, Japonska a napodobit tak loňského šampiona Fina Kalle Rovanperä.

Autor: Ondřej Sutnar