čtvrtek 19. září 2024

Převrat! Do čísla deset míří kotě, oficiální vrchní myšilov Larry bude mít parťáka

Nejznámější kočka Spojeného království, kocour Larry, který žije v sídle britského premiéra v Downing Street už nebude na svou prestižní funkci sám. Do čísla deset míří kotě. Brity to náležitě pobouřilo.

GV1Rg3hWEAA8jnv

Kocour Larry bude mít parťáka.
Zdroj: X / Kocour číslo 10

  • Kocour Larry bude mít parťáka.
  • Zdroj: X / Kocour číslo 10

Stovky komentářů se objevily na síti X u zprávy, že do Downing Street míří kotě sibiřské kočky. Prestižní adresu totiž trvale obývá nejslavnější britská kočka, kocour Larry, který se pyšní oficiálním titulem Vrchní myšilov, a který slouží už u několikátého premiéra.

"Jsme vaším jménem situací pobouřeni," hlásí Larrymu jedna z jeho fanynek. "Ukaž tomu kotěti, že jsi šéf," radí Larrymu další. "To je puč," míní jiný.

Premiér Keir Starmer si dnes vyzvedne sibiřské kotě navzdory intenzivnímu lobbování svých dětí, které chtěly německého ovčáka. Místo něj po zdlouhavých vyjednáváních dostanou kočku.

"Kotě se bude hlásit u kocoura Larryho," oznámil lakonicky hlavní královský lovec myší na svém profilu na X.

Kočky v čísle deset

Kočky nemusejí nutně patřit úřadujícímu ministerskému předsedovi a jen výjimečně se funkční období hlavního myšilova shoduje s funkčním obdobím ministerského předsedy. Kočka s nejdéle trvající definitivou v Downing Street je Wilberforce, který sloužil osmnáct let pod Edwardem Heathem, Haroldem Wilsonem, Jimem Callaghanem a Margaret Thatcher.

Momentálně úřad zastává 17letý Larry, a to od 15. února 2011, vystřídal tak řadu premiérů, Davida Camerona, Theresu May, Borise Johnsona, Liz Truss, Rishiho Sunaka a nyní Keira Starmera. Informace o něm je dokonce na oficiálních stránkách vlády. Získal si totiž nejen srdce britské veřejnosti, milují ho i média. A náplň jeho práce?

"Larry tráví dny vítáním hostů v domě, kontrolou bezpečnostních opatření a testováním starožitného nábytku na kvalitu spánku. Mezi jeho každodenní povinnosti patří také přemýšlení o řešení obsazenosti domu myšmi. Larry říká, že je stále ve fázi taktického plánování," píše se na oficiálním webu vlády.

Související

černá kočka
Světové dny Fauna

Den černých koček

koťátko
Světové dny Fauna

Den koťátek

Koťata kočky krátkouché v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

V Zoo Olomouc pobíhají ve výběhu čtyřčata téměř vyhynulé kočky

F3Qnkr2WUAAvqMm.jpg
Cestování

Japonské kočičí ostrovy lákají turisty, krmení posílají lidé z celé země