pátek 5. července 2024

Přes šest tisíc dětí z Ukrajiny je v ruských převýchovných a adopčních zařízeních

Ruská vláda systematicky přesídlila nejméně šest tisíc ukrajinských dětí ve věku od čtyř měsíců do 17 let do zařízení v Rusku, na Krymu, Sibiři nebo Dálném východě. Výzkumníci z Yalské univerzity identifikovali 43 zařízení zapojených do zadržování dětí.

1676390245668

Tábor Horský klíč, kde se ukrajinské děti učí zacházet se zbraněmi.
Zdroj: Yaleova univerzita

  • Tábor Horský klíč, kde se ukrajinské děti učí zacházet se zbraněmi.
  • Zdroj: Yaleova univerzita

Většinu zařízení tvoří rekreační tábory, kam se děti berou na domnělé prázdniny, nebo zařízení používaná pro ubytování dětí určených pro pozdější svěření do pěstounské péče nebo adopce v Rusku. Deportovaní sirotci končí také v psychiatrické léčebně. Většina táborů se zapojila do proruské převýchovy, některé tábory poskytovaly dětem i vojenský výcvik nebo bránily návratu dětí k rodičům na Ukrajině.

Rusko v některých případech získalo souhlas rodičů s účastí dětí na táborech, někdy si jej vynutilo nátlakem. Další rodiče údajně odmítli dovolit svým dětem odjet, ale to organizátoři táborů ignorovali.

Jedním z největších táborů je Medvídek, kde bylo současně až tři sta dětí z Ukrajiny. Tamní úředníci původně rodičům řekli, že se děti vrátí na konci léta, ale později datum návratu odvolali na neurčito. Rodiče také popsali, že nemohou získat informace o stavu dětí nebo o místě jejich pobytu.

Přesídlení dětí centrálně koordinuje ruská vláda, výzkum identifikoval několik desítek federálních, regionálních a místních osobností přímo zapojených do provozu a politického zdůvodnění programu. Činnosti úředníků údajně zapletených do operace zahrnují přepravu dětí, přímé řízení táborů a propagaci programu v Rusku a okupovaných oblastech Ukrajiny.

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán

GRoPoZLbcAAOFxm
Zahraniční

Ukrajinci ztratili Časiv Jar. S ním může padnout celý východoukrajinský region

profimedia-0886651944
Zahraniční

Rusko sužují vedra. Moskva hlásí pokoření rekordu z dob říjnové revoluce