pátek 18. října 2024

Přes 70 domů musí k zemi, rozhodli statici po povodních

Po devastujících povodních, které zasáhly Moravu a Slezsko v polovině září, statikové rozhodli o demolici celkem 72 staveb v Moravskoslezském kraji.

profimedia-0912216589

Demolici v obci Zátor (25. 9. 2024)
Zdroj: ALEXANDR SATINSKÝ / MAFRA / Profimedia

  • Demolici v obci Zátor (25. 9. 2024)
  • Zdroj: ALEXANDR SATINSKÝ / MAFRA / Profimedia

Moravu a Slezsko postihly devastující povodně, které vedly k rozhodnutí o demolici 72 staveb v Moravskoslezském kraji, včetně 37 rodinných domů. Nejvíce budov určených k demolici se nachází na horním toku řeky Opavy, zejména v obcích jako Zátor a Brantice. V některých případech zasahovali přímo hasiči, zejména tam, kde budovy ohrožovaly okolí.

Demolicím se nevyhnou ani větší města jako Krnov, kde je naplánováno odstranění tří budov, včetně jednoho objektu spadajícího pod radnici. Město zajišťuje alternativní ubytování pro nájemníka, jehož prostor na náměstí Minoritů byl povodní zničen. Obec Brantice se rozhodla poskytnout dvě mobilní domky pro rodiny, které přišly o střechu nad hlavou, a to navzdory přislíbené pomoci krajského úřadu.

Na obnově oblasti se podílí téměř 400 vojáků, kteří poskytují pomoc a techniku. Zatímco v Holčovicích stále 121 přípojných míst postrádá plyn, do konce října by mělo být většině dodávky obnoveny. V regionu je momentálně bez elektřiny 31 domů, přičemž ČEZ již vyměnil tři tisíce poškozených elektroměrů.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0922963805
Zahraniční Video

Záplavy ochromily jihovýchod Francie

Pozemky, na kterých vyroste logistické centrum pro firmu BMW.
Domácí

BMW vybuduje obří logistické centrum v Mošnově

profimedia-0920522291
Zahraniční Video

Záplavy v Nigeru zabily přes 330 lidí, více než milion je bez domova

provizorní most po povodních
Domácí

Provizorní mosty pomáhají obnovit život po záplavách