Přepálený olej se našel v každé desáté restauraci či bistru

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli kontrolu fritovacích olejů v restauracích. Desetina z nich byla přepálená.

fritovací oleje

Poslední kontrola ukázala, že se restaurace v kvalitě fritovacích olejů zlepšují. Situace ale pořád není ideální.
Zdroj: pixabay.com

  • Poslední kontrola ukázala, že se restaurace v kvalitě fritovacích olejů zlepšují. Situace ale pořád není ideální.
  • Zdroj: pixabay.com

Kvalita a bezpečnost fritovacích olejů, které restaurace a rychlá občerstvení používají k přípravě pokrmů, zajímala potravinářskou inspekci. Ukázalo se, že každý desátý vzorek byl přepálený.

Inspektoři prověřili celkem 206 vzorků fritovacích olejů. 22 z nich bylo přepálených, u dvou z nich dokonce zjistili vysoký stupeň tepelného rozkladu s více než trojnásobným překročením limitní hodnoty.

Přepálené fritovací oleje jsou pro lidské zdraví velmi nebezpečné, zvyšují riziko vzniku rakoviny, mozkové mrtvice a různých srdečních chorob.

Kontroloři při inspekci rovněž kontrolovali dodržování správného postupu fritování a čistotu fritéz. V osmi provozovnách zjistili nedostatky, jeden z přístrojů například neměl funkční termostat. Chybující podniky budou muset zaplatit pokutu.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

durian
Domácí

Na letišti v Praze inspektoři odhalili 540 kilo durianu plného pesticidů

Albert
Domácí

Albert v Blansku prodával zkažené máslo. Zapáchalo, i když nebylo prošlé

ovce
Domácí

SZIF letos podpoří chovy bahnic a koz desítkami milionů

Kuřecí maso
Domácí

Komora varuje před masem ze zemí mimo EU. Může být nebezpečné