čtvrtek 6. března 2025

Přepálený olej se našel v každé desáté restauraci či bistru

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli kontrolu fritovacích olejů v restauracích. Desetina z nich byla přepálená.

fritovací oleje

Poslední kontrola ukázala, že se restaurace v kvalitě fritovacích olejů zlepšují. Situace ale pořád není ideální.
Zdroj: pixabay.com

  • Poslední kontrola ukázala, že se restaurace v kvalitě fritovacích olejů zlepšují. Situace ale pořád není ideální.
  • Zdroj: pixabay.com

Kvalita a bezpečnost fritovacích olejů, které restaurace a rychlá občerstvení používají k přípravě pokrmů, zajímala potravinářskou inspekci. Ukázalo se, že každý desátý vzorek byl přepálený.

Inspektoři prověřili celkem 206 vzorků fritovacích olejů. 22 z nich bylo přepálených, u dvou z nich dokonce zjistili vysoký stupeň tepelného rozkladu s více než trojnásobným překročením limitní hodnoty.

Přepálené fritovací oleje jsou pro lidské zdraví velmi nebezpečné, zvyšují riziko vzniku rakoviny, mozkové mrtvice a různých srdečních chorob.

Kontroloři při inspekci rovněž kontrolovali dodržování správného postupu fritování a čistotu fritéz. V osmi provozovnách zjistili nedostatky, jeden z přístrojů například neměl funkční termostat. Chybující podniky budou muset zaplatit pokutu.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

ovce
Domácí

SZIF letos podpoří chovy bahnic a koz desítkami milionů

Kuřecí maso
Domácí

Komora varuje před masem ze zemí mimo EU. Může být nebezpečné

hroznové víno
Domácí

Inspektoři zveřejnili výsledky loňské kontroly burčáku. Dvě šarže neprošly

Olivový olej
Domácí

Inspekce testovala olivové oleje, půlka jich musí zmizet z obchodů