čtvrtek 19. září 2024

Přemnožené hraboše budou zemědělci hubit cíleně

V Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji je situace s přemnoženými hraboši kritická, Ministerstvo zemědělství chce zvířata hubit cíleně.

hraboš

Hraboš polní.
Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

  • Hraboš polní.
  • Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

Ministerstvo zemědělství řeší situaci s přemnoženými hraboši. Chce je hubit cíleně pomocí rodenticidů, přípravků na ochranu rostlin, kterými se hubí hraboši. Aplikace těchto přípravků se osvědčila v letech 2019 až 2021, kdy umožnila lokálně snížit výskyt hrabošů a zároveň neuškodila jiným živočichům.

Nedopustíme, aby se opakovala kalamita s hraboši, jaká zemědělce postihla v roce 2019 a 2020. Chceme maximálně ochránit ostatní živočichy, proto neumožníme aplikaci přípravku rozhozem na povrch. Cílenou podporou pro zemědělce jim pokryjeme zvýšené náklady na boj s hrabošem, a zároveň nepoškodíme životní prostředí. Situace se nesmí podcenit, je třeba využít všechny dostupné a povolené metody ochrany k omezení výskytu tohoto škůdce,“ vyzval zemědělce ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) komentoval aplikaci rodenticidů slovy: „bude povolována zvýšená a adresná aplikace do děr. Ať už se provádí ručně nebo strojem, jed jde cíleně pod povrch.

Nejhorší situace s přemnoženými hraboši je aktuálně v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

potkan
Domácí

Zlín bojuje s potkany. Město žádá o pomoc obyvatele

pole
Ekonomika

Zemědělci hlásí druhou nejhorší úrodu za posledních 12 let