úterý 2. července 2024

Přemnožená zvěř je pro lesy horší než kůrovec

Škody, jež napáchá přemnožená zvěř v českých lesích a na polích, přesahují 2,5 miliardy ročně.

Strom poškozený přemnoženou zvěří

Strom poškozený přemnoženou zvěří
Zdroj: MZ ČR

  • Strom poškozený přemnoženou zvěří
  • Zdroj: MZ ČR

Škody napáchané přemnoženou zvěří nejsou na první pohled tak viditelné, jako v případě kůrovce, jsou ale podobně zásadní. Podle údajů z Národní inventarizace lesů zvěř poškodí zhruba 32 procent stromků do výšky 1,3 metru, tedy těch, které lesníci nákladně vysázeli při obnově po kůrovcové kalamitě v posledních letech,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti odhaduje minimální škody způsobené zvěří na lesních porostech na 1,1 miliardy korun ročně, zatímco náklady na ochranná opatření dosahují 1,45 miliardy korun ročně. Reálné škody jsou pravděpodobně ještě vyšší.

Zvěř poškozuje také zemědělské pozemky a plodiny. Zemědělci se potýkají s přerytými pastvinami a loukami od divokých prasat, což způsobuje problémy při agrotechnickém zpracování a poruchy zemědělské techniky. Stáda jelenů, daňků a muflonů spásají pole s plodinami, což vede k dalším škodám, které nejsou souhrnně evidovány. Přemnožená zvěř způsobuje také škody v dopravě, denně dochází ke srážkám automobilů se zvěří po celé republice.

Řešení problému přemnožené zvěře by měla přinést novela mysliveckého zákona. Nový plán lovu bude stanovován podle míry poškození lesa. Vláda se bude novelou zabývat ještě během června.

Autor: Šimon Mitro

Související

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

víla
Světové dny

Den víl

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor