čtvrtek 10. října 2024

Premiéru má další vánoční pohádka

Česká televize v neděli v premiéře uvede novou vánoční pohádku. Příběh o ochránci hor, lidské touze po bohatství a mocné lásce natočil režisér Peter Bebjak.

pohádka Krakonošovo tajemství

pohádka Krakonošovo tajemství
Zdroj: Česká televize

  • pohádka Krakonošovo tajemství
  • Zdroj: Česká televize

Kromě hereckých výkonů umocňují atmosféru Krakonošova tajemství i kostýmy, pod nimiž je podepsán známý slovenský výtvarník Ján Kocman. Klíčovým bylo přiblížit se co nejvěrohodněji stylu oblékání druhé poloviny devatenáctého století, do něhož je příběh zasazen.

Nejtěžší byl kostým Krakonoše, protože jde o postavu specifickou, jejíž oblečení budí velká očekávání. Nechcete nikoho zklamat a současně se snažíte odlišit od kolegů před vámi. V přípravě na Krakonoše jsem proto zašel daleko, až do středověku, kdy měla jeho postava ještě zvířecí podobu a dva ocasy. Chvíli jsem tak o něm i uvažoval, ale jen v žertu, protože od začátku bylo jasné, že zachováme Davidovi Švehlíkovi jeho lidskou podobu,“ doplňuje výtvarník. „Jednou je moje postava tajemný cizinec italského původu, jindy myslivec, pak zase myš. Ale hlavně Krakonoš,“ glosuje David Švehlík, pro jehož roli je nakonec typický klobouk, plášť, hůl a plnovous.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká televize

Související

profimedia-0826929864
Domácí Vánoce

Liberec už má svůj vánoční strom

Viktoria Plzeň se představí v rámci EL ve Frankfurtu.
Fotbal Evropská liga

Dobrá zpráva pro fanoušky: ČT odvysílá zápas Plzně s Frankfurtem

18883170512_d04ee788dc_c
Zahraniční

Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října

Vizuál stanice ČT art k výročí 11 let
Film a TV

ČT art slaví 11 let. Podzim přinese řadu novinek