sobota 27. července 2024

Premiér Fiala půjde k soudu. Dovedla ho tam jeho posedlost Kremlem

Premiér Petr Fiala běžně označuje své názorové oponenty za ruské agenty. U bývalého šéfa Agrární komory Zdeňka Jandejska však narazil a ten ho žene k souudu.

IMG_1727-1-768x512

Bývalý šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek (uprostřed) žaluje premiéra Petra Fialu.
Zdroj: Zemědělec

  • Bývalý šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek (uprostřed) žaluje premiéra Petra Fialu.
  • Zdroj: Zemědělec

Premiér Petr Fiala (ODS) míří k soudu, kam jej posílá bývalý prezident Agrární komory a významný producent potravin Zdeněk Jandejsek. Může za to typická Fialova rétorika, kdy své názorové odpůrce označuje ruskými agenty a sympatizanty Kremlu. V února letošního roku tak totiž označil i protestující zemědělce, kteří se před Strakovou akademií dožadovali dialogu s vládou zejména ohledně nerovných podmínek a dovozu levnějších potravin a obilí z Ukrajiny, které byly zproštěny dovozního cla. Jandejsek od Fialy požaduje omluvu a vyplacení 550 tisíc korun, které pak hodlá vložit na dobročinné účely.

Jandejskovi podle žaloby, kterou podal 31. května vadí Fialovy konkrétní výroky z letošního února, kdy na své sociální sítě napsal, že "dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců." Podobně mluvil i na jedné z tuzemských komerčních televizních stanic. „V pondělí je protest nějaké části zemědělců, kteří se docela otevřeně hlásí k podpoře Ruska a ten protest je více než za zemědělské zájmy motivován tady těmito aktivitami protivládními, řekl na začátku letošního roku.

Jandejsek uvedl, že kvůli Fialovým výrokům čelil slovním útokům i fyzickým výhrůžkám ze strany ukrajinských pracovníků svých firem. Spolu s Fialou by měl u soudu vypovídat také lídr kandidátky SPOLU do uplynulých eurovoleb Alexandr Vondra. Ten měl Jandejska nařknout z toho, že je autorem údajného dopisu ruskému velvyslanectví, ve kterém mu prý měl těsně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu nabízet pomoc.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0815402705
Zahraniční

Němci se začínají otáčet k Syřanům zády. Už jim nechtějí udělovat azyl

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

Ruští uživatelé budou mít ztížený přístup k YouTube.
Zahraniční

Rusko se chystá udeřit na YouTube. Omezí jeho rychlost až o 70 procent

profimedia-0891875253
Krimi

Za smrt dvou dětí na nelegálních závodech potrestal soud ženu doživotím