pátek 28. června 2024

Překvapivými vítězi skupiny D jsou Rakušané

Na mistrovství Evropy vyvrcholila další skupina. Favorité v podobě Francie a Nizozemska skončili až za Rakouskem. Polsko na šampionátu končí

Fotbalisté Rakouska slaví výhru.

Fotbalisté Rakouska slaví výhru.
Zdroj: Profimedia

  • Fotbalisté Rakouska slaví výhru.
  • Zdroj: Profimedia

Překvapivý výsledek v posledním kole skupiny D zařídili na mistrovství Evropy Rakušané. Vyzráli totiž na favorizované Nizozemce a celou skupinu, v níž byla jsou i vicemistři světa z Francie, ovládli. Skoŕe otevřel už v šesté minutě smolným vlastním gólem Donyell Malen. Oranjes pak sice dokázali nadvakrát srovnat, ale v 80. minutě definitivně rozhodl Marcel Sabitzer. Jeho pumelice do rohu brány znamenala výhru 3:2 a také prvenství ve skupině. Osmifinále čeká naše sousedy 2. července v Lipsku, kde vyzvou druhý tým skupiny F, v níž je i česká reprezentace. Nizozemsko sice skončilo třetí, ale se čtyřmi body má také jistotu postupu.

Nizozemsko - Rakousko 2:3 (0:1)

Branky: 47. Gakpo (Simons), 75. Depay (Weghorst) – 6. Malen (Prass) (vla.), 59. Schmid (Grillitsch), 81. Sabitzer (Baumgartner)

Karty: 32. Posch (AUT), 33. Wimmer (AUT), 90+4. Querfeld (AUT)

Držení míče: 51 % : 49 %.

Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 7:1. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:14.


V souběžně hraném utkání Francie s Polskem se body dělily. Po jedné brance na každé straně zajistili největší hvězdy obou týmů. Nebylo to však ze hry, v obou případech šlo o gól z penalty.

Svěřenci Didiera Deschampse sice začali lépe, ale jejich ofenzivní snahy likvidoval vynikající Lukasz Skorupski v bráně soupeře. Ten kapituloval až v 56. minutě, když po faulu na Dembélého proměnil penaltu hvězdný Kylian Mbappé. S přibývajícími minutami začali hrozit také Poláci a také oni si svou aktivitou vykoledovali pokutový kop. K tomu se postavil Robert Lewandowski a na druhý pokus ho proměnil. Zajistil tak svému týmu alespoň remízu a jeden čestný bod do tabulky, který ovšem nic nezměnil na tom, že Polsko skončilo na čtvrtém místě a na evropské šampionátu končí. Francie obsadila druhou příčku a 1. července v Düsseldorfu vyzve druhý tým skupiny E.

Francie - Polsko 1:1 (0:0)

Branky: 56. Mbappé (pen.) – 79. Lewandowski (pen.)

Karty: 43. Rabiot (FRA), 76. Upamecano (FRA) – 24. Zalewski (POL), 45+2. Frankowski (POL), 89. Dawidowicz (POL), 90+2. Świderski (POL)

Držení míče: 60 % : 40 %.

Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 7:4. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:15.

Autor: Ota Černý

Související

Budova Evropské komise
Ekonomika

Evropská komise zahajuje řízení se sedmi zeměmi EU, včetně Slovenska

Polizei_VW-Touran_03
Krimi

Nechutný případ obtěžování dětí na koupališti. Afghánci jsou už ve vazbě

Francie s Nizozemskem remizovala.
Fotbal

Souboj titánů bez gólů. Francie na Nizozemsko nevyzrála

F62GfOWWcAARwQj
Zahraniční

Francie ukázala předvolební průzkum. Situace vypadá pro Macrona bledě