pátek 5. července 2024

Překvapivá shoda. Téma Green Dealu ze stolu shodil pouze Okamura

Televizní superdebata uzavřela předvolební kampaň. Témata byla jasná - Green Deal, válka na Ukrajině nebo migrační pakt.

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann

Téma Green Dealu české politiky spíše sjednocuje než rozděluje.
Zdroj: Store norske leksikon

  • Téma Green Dealu české politiky spíše sjednocuje než rozděluje.
  • Zdroj: Store norske leksikon

Finálová předvolební debata na kanálu veřejnoprávní televize otevřela zejména téma Green Dealu, tedy souboru klimatických opatření, který už pár let podléhá tvrdé krizi jak veřejnosti, tak samotných politiků. O to překvapivější byly výroky lídrů zúčastněných stran, kteří se za tento program, který má vést k uhlíkové neutralitě v roce 2050, postavili. Největší debata pak byla očekávatelně mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a prvním místopředsedou hnutí ANO Karlem Havlíčkem. Tomu premiér vyčetl, že to byla vláda Andreje Babiše, která Green Deal podepsala, naopak Havlíček zase argumentoval tím, že současný kabinet neudělal kroky k jeho korekci, jako je například zákaz aut se spalovacími motory. Fiala na to konto řekl, že Green Deal je jako základy domu zelené politiky, na kterých se dá stavět.

Největší zastání klimatická dohoda našla u šéfky TOP Markéty Pekarové Adamové, kdežto předseda SPD Tomio Okamura byl jediným, kdo řekl, že je třeba, aby se Česká republika z tohoto paktu vyvázala. Okamura se také klasicky vymezit vůči české pomoci Ukrajině, kterou obhajovalo všech pět lídrů vládní koalice. Debatu vyvolalo téma i migračního paktu, který v době schvalování našel největší zastání u šéfa hnutí STAN Víta Rakušana. Ten si v debatě posteskl pouze nad tím, že se nepodařilo prosadit české výhrady k této smlouvě.

Televizní debaty, kterou symbolicky skončila předvolební kampaň, se zúčastnili pouze zástupci parlamentních stran, což je model, který někteří politologové kritizují. Ve volbách má totiž velkou šanci uspět také levicová koalice STAČILO! pod vedením komunistů a spolek Přísaha a Motoristé, kterou vede bývalý automobilový závodní Filip Turek. Naopak pokud by strany koalice SPOLU kandidovali pouze sami za sebe, voličkou podporu by si zajistila pouze ODS. TOP 09 se stabilně pohybuje kolem pětiprocentní hranice a lidovci dokonce hluboko pod ní.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

447770615_1005836100901568_5864787940451142408_n
Domácí

Další průzkum favorizuje ANO. Situace kolem pětiprocentní hranice je nejistá

GRL7RoEXwAEFECT
Zahraniční

Biden odstoupit nehodlá. Demokraté přiznávají, že sázka na něj byla chyba

48859288246_05523d018f_b
Domácí

Jourová má politiky plné zuby. Končí v Evropské komisi i ANO