pondělí 29. dubna 2024

Přehrada měla chránit před záplavami. Voda z ní nakonec smetla celé vesnice

Před 107 lety došlo k jedné z největších tragických událostí dvacátého století. To totiž v Jizerských horách zabíjela voda poté, co se protrhla hráz přehrady na Bílé Desné.

Protrzena_prehrada

Šoupátková věž stojí v Jizerských horách jako připomínka dávné tragédie.
Zdroj: Wikipedia

  • Šoupátková věž stojí v Jizerských horách jako připomínka dávné tragédie.
  • Zdroj: Wikipedia

Nápad na vybudování přehrady na Bílé Desné v Jizerských horách pocházel už z devatenáctého století a měl lidi, kteří bydleli zejména v nedalekých Albrechticích, chránit před častými jarními povodněmi. Myšlenka to byla dobrá, ovšem její zpracování už pokulhávalo a to do té míry, že mělo nakonec katastrofální následky. Když totiž 18. září 1916, tedy přesně před 107 lety, objevili dva lesní dělníci pramínek vody vytékající z tělesa přehrady, která byla dokončena jen rok předtím, netušili, že stojí na začátku obrovské tragédie.

Ačkoliv o svém nálezu informovali hrázného, který nechal otevřít uzávěry a vodu z přehrady postupně vypouštět, bylo už pozdě. Trvalo to jen sedmdesát minut od chvíle, kdy dělníci spatřili onen pramínek do okamžiku, než se celá hráz protrhla a voda se ohromnou ničivou silou začala valit do údolí. Účet za řádění živlu byl tragický – 65 mrtvých, 33 zničených a 69 poškozených domů a 307 lidí bez přístřeší.

Jako příčina neštěstí bylo stanoveno použití nevhodného materiálu a nedostatečné hutnění při stavbě. Ovšem v potaz byla brána i skutečnost, že v době stavby přehrady přišly do oblasti velké deště, které budované dílo poškodily a také fakt, že zuřila první světová válka, která z podobných staveb značně vysála finanční prostředky. Všechny tyto důvody zazněly před soudem, který se protáhl na dlouhých sedmnáct let a skončil nakonec osvobozením všech obžalovaných.

Dnes je místo protržené přehrady vyhledávaným turistickým cílem. Na něm jako monument a připomínka tragických událostí, stojí původní šoupátková věž.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

Nádrž Perlík
Domácí Příroda

Nádrž Perlík zkrášluje úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy