neděle 29. září 2024

Přehledně: Které dopravní podniky zdražily

Většina měst dokázala udržet rozsah dopravní obslužnosti a jsou schopná navýšené náklady kompenzovat bez zdražování jízdného. Přinášíme přehled, kde se jezdí za stejné ceny jako loni a kde si připlatíme.

autobus

Ilustrační foto.
Zdroj: Plzeňský kraj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Plzeňský kraj

Chomutov-Jirkov

Jízdné se navýšilo o 15 %. Jednotlivá jízdenka placená v hotovosti zdražila z 19 na 21 korun a z 22 na 25 korun. Jízdenky placené kartou nebo aplikací jsou levnější. Časové 90denní jízdné vzrostlo z 1 540 Kč na 1 750 Kč a 30denní jízdenka je nově za 650 Kč.

Jihlava

Dopravní podnik města Jihlavy nebude v roce 2023 měnit tarif. Novinkou pro cestující budou přepracované jízdní řády, nový e-shop a také nová vozidla. 1. února se otevře nová trolejová trať na Bedřichov a změní se linkové vedení městské hromadné dopravy. Vzniknou tři nové linky – dvě trolejbusové G a H a autobusová s číslem 2.

Karlovy Vary

Zdražily jednorázové jízdenky, a to z 20 na 25 korun a hodinové jízdenky z 25 na 30 korun.

Liberec-Jablonec

Ke změně jízdného dochází na jediné lince, a to na meziměstské tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, kde se mění cena papírové jízdenky z 35 na 40 korun, zlevněné jízdné podraží o tři koruny.

Ostrava

Ceny dlouhodobých jízdenek pro ostravskou tarifní zónu zůstaly beze změny. Nově jsou v prodeji i měsíční a roční dlouhodobé časové jízdenky. Novinkou je pak věrnostní program 10 + 2 s dvouměsíčním jízdným zdarma.

Pardubice

Úprava jízdného platí od března. Navýšení cen se dotkne jednorázových papírových i elektronických jízdenek i cen časových kupónů. Roční předplatné zůstává na úrovní původních cen.

V červnu se spustí provoz na novém terminálu B autobusového nádraží, které je v blízkosti budovy vlakového nádraží, a navazuje na terminál A s městskou dopravou. Podaří se tak územně propojit vlakovou, meziměstskou autobusovou a městskou dopravu.

Plzeň

Jednotlivého jízdné zdražilo o 10 %. Cena předplatného jízdného se neměnila.

Lidé pobírající dávky v hmotné nouzi mají s Plzeňskou kartou nárok na 50% slevu z předplatného s platností maximálně 93 dnů. Nárok se dokládá potvrzením o poskytnutí dávky pomoci v hmotné nouzi, které vydává úřad práce.

Od dubna se sníží hranice pro bezplatnou přepravu seniorů ze 70 na 65 let.

Dopravní společnost Ústeckého kraje

Jednotlivé jízdné zdražilo o 24 %, jednodenní síťová jízdenka je dražší o 21 %, stouply také ceny předplatných.

Ústí nad Labem

Ceny jednotlivých jízdenek stouply o 20 %.

Tábor

Největší nárůst cen se týká jednorázových časových jízdenek. Zjednodušil se však počet časových pásem. Nově jsou jízdenky platné na 10, 20 a 60 minut. Cestující za 10 minut jízdy platí 16 korun, za 20 minut 20 korun a za hodinu 24 korun.

Zlín-Otrokovice

O možnosti zvýšení cen jízdného v síti MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice se jedná.

Mariánské Lázně, Olomouc, Opava, Brno, České Budějovice, Mladá Boleslav, Most, Litvínov, Praha a Teplice, Děčín, Hradec Králové

Jízdné se nezdražuje.

Související

cat-2083492_960_720
Domácí

Kotě zastavilo metro, cestující zuří, dopraváci prý obětovali tisíce lidí

rozvod
Domácí

Senioři od 80 let jezdí ve zlínské MHD zadarmo

Logo aplikace IDOS
Domácí

Přes IDOS lze nově zakoupit jízdenky Ústeckého kraje

MHD Zlín
Domácí

Zlínské MHD nabídne platby kartou. Ale až na podzim